Ontdekt de allerlekkerste vegetarische aardappel ovenschotel met kaas!

Ontdekt de allerlekkerste vegetarische aardappel ovenschotel met kaas!

Heerlijke aardappel ovenschotel met kaas? Met dit eenvoudige recept zet je binnen de kortste keren een heerlijk krokante schotel op tafel. Deze ovenschotel uit de oven is niet alleen rijk aan calorieën en eiwitten, maar heeft ook verse peterselie, cheddar en mozzarella voor een hele eigen smaak. Dit gerecht kan tevens ook helemaal vegetarisch. 

TIP: ”Wil je graag een koolhydraatarm dieet volgen? Maak dan gebruik van het Koolhydraatarm 30 Dagen Menu! De recepten zijn eenvoudig en snel te bereiden! Daarnaast val je gemiddeld 2 kg per week af!”.  >>Bekijk hier het Koolhydraatarm 30 Dagen Menu

Aardappel ovenschotel

Moeilijkheidsgraad: beginner

Dit lekkere bijgerecht past uitstekend bij hoofdgerecht uit de oven. Deze aardappel schotel uit de oven is 100% vegetarische en vol gezonde eiwitten, het is een gerecht als lunch of als avondeten. Met dit recept heb je die kans om heerlijke krokante schotel te creëren. Uiteraard zijn ook de extra koolhydraten weggelaten. Een goede reden dus om zelf eens aan de slag te gaan!

Aardappelen heeft echte rijke koolhydraten structuur ook wel complexe koolhydraten genoemd, straks meer hierover. De aardappel is toch ook rijk aan de gezonde vezels, deze zijn essentieel voor een goede darmwerking. Verder bevatten onze ouderwetse oer knol  ijzer, kalium, vitamine B1, B6 en belangrijke plantaardige eiwitten.

Hoe gezond is een aardappel ovenschotel?

Opvallend is dat mensen alleen rijst zien als een licht verteerbaar voedsel. Zo bevat 200 gram aardappelen 150 kcal dit tegenover 200 gram rijst dat al 250 kcal bevat. Daarbij komt dat de koolhydraten van een aardappel een complexe koolhydraten bevat die langzaam door je lichaam verteerd, dit geeft je lang een voldaan gevoel en minder trek. Conclusie, aardappelen worden dus al lange tijd onrechte als dikmakend bestempeld. Dit recept heeft 20 minuten voorbereiding nodig en moet wel even garen in de oven 1,5 uur maar je kunt het zeer verkorten als je gegaarde schijfjes koopt.

Wil je zelf een aardappel ovenschotel maken? Met dit recept voor aardappelen uit de oven zet je in een handomdraai een lekker en vullend bijgerecht op tafel voor jou of het gezin.

Wat zijn de goede eigenschappen van deze aardappel  ovenschotel?

aardappel ovenschotel koken 800x350px

Ik eet zelf regelmatig aardappelen zoals elke Nederlander denk ik, zonder eigenlijk iets van deze knol te weten.  Het liefste gebakken maar gekookt is ook erg lekker. Wie zelf aardappelen in eigen (moes)tuin verbouwd kan met een oude aardappel een nieuwe kweek maken. De knol is lekker in een salade maar dan wel proberen het flinterdunne reepjes te snijden.

Voor de beestjes die calorieën heten hoef je aardappelen dus niet te laten liggen in de supermarkt. En heeft een berg met gezonde voedingstoffen al helemaal niet. Deze zijn essentiële voedingsstoffen voor ons mensen, zoals vitamine C, want deze kan het menselijk lichaam niet zelf aanmaken. Onze groene vriendjes de planten kunnen dat wel

Bereidingstijd: 1,5 uur (mits niet voorgekookte aardappelen)
Voorbereiding: 20 minuten
Aantal personen: 4

De voedingswaarden

Door het weglaten van vaste vetten en extra zuivelproducten, kan dit recept ook als koolhydraatarme aardappel schotel uit de oven met perfecte voedingswaarde.

Calorieën: 295
Eiwitten: 13 gram
Koolhydraten: 24 gram
Suikers: 5 gram
Vetten: 17 gram
Verzadigd vet: 11 gram

Ingrediënten:

500 g aardappels
1 stengel prei, gesneden
50 g, cheddar (hüttenkäse als alternatief)
50 g, mozzarella
25 g parmezaanse kaas, geraspt
2 el fijngehakte peterselie
1,5 dl room (kokosroom als alternatief)
1,5 dl melk
zout en peper
verse fijngehakte peterselie, ter garnering

Hoe maak je een (koolhydraatarme) aardappel schotel uit de oven

1. Kook de aardappels 10 minuten in een pan kokend water met zout. Giet ze af.
2. Snij de aardappels in dunne plakken. Leg een laag aardappels op de bodem van een ovenschaal. Leg daarop een laag prei, knoflook, kaas en peterselie. Strooi er zout en peper over.
3. Herhaal de lagen tot alle ingrediënten op zijn en eindig met een laag kaas. Meng de room en de melk, voeg zout en peper naar smaak toe en giet het mengsel over de aardappels.
4. Bak de aardappelschoten 1-1,5 uur in een voorverwarmde oven op 160 graden tot de kaas is gesmolten, krokant met een goudbruine look en de aardappels gaar zijn.
5. Garneer het gerecht met de peterselie en serveer het warm en dampend. Smullen!

Afvallen met het Koolhydraatarm Weekmenu

4 gedachten over “Ontdekt de allerlekkerste vegetarische aardappel ovenschotel met kaas!”

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.