Categorieën
Avondeten Koolhydraatarme recepten

Witlof uit de oven ham kaas en ei? Klassieker uit de Nederlandse keuken!

Witlof uit de oven ham kaas en ei? Een echte Hollandse klassieker proberen? Deze blijft altijd lekker en een van onze beste ovenschotels om te maken als er gasten zijn! Of als ik gewoon heerlijk eenvoudig wil eten.

Deze eenvoudige schotel met kaas, ham en ei en je hebt alleen een oven nodig voor de krokante bite. Deze schotel is nog steeds gezond met zoete aardappels voor de extra vitamines en mineralen. Wat natuurlijk echt smullen is samen. Laten we beginnen!

Witlof uit de oven ham kaas en ei

Het mooie aan ovenschotel is dat je minder afwas hebt en dat je tijdens het bakken je gewoon lekker vrij bent. De oven doet het meeste werk en daarbij wordt het bijna altijd krokant en lekker zacht. Een combinatie die wij allemaal lekker vinden. Helemaal met de juiste oude kaas erbij is dit gewoon smullen.

Eenvoudig om te maken en handig als je even wat Hollands wilt eten is deze ovenschotel eenvoudig en lekker. Wil je mij verder helpen? Plaats dan onderaan de pagina een reactie als je vragen hebt over de bereidingswijze of de ingrediënten, bedankt.

Ingrediënten ovenschotel met witlof ham kaas en ei (3 personen)

4 witlof, schoongemaakt en middenstuk eruit gehaald
4 gekookte zoete aardappelen
2 hardgekookte eieren
150 g gegrilde ham, beleg
2 g klontje roomboter
60 g  versgeraspte 48+ oude kaas,
2 el Griekse yoghurt
2 tl chilipoeder
8 stukjes bieslook, fijngehakt
paneermeel om te bestrooien of broodkruimels
ovenschaal met een inhoud van circa 1,5 liter
zout en peper naar smaak
Optioneel: als je minder fan bent van chilipoeder kun je ook milde paprikapoeder gebruiken.

Bereidingswijze voor witlof uit de oven ham kaas en ei

  1. Was de witlof goed onder de koude kraan! Snijd de witlof in de lengte in reepjes. Snijd de zoete aardappelen in plakjes en kook deze ongeveer 15 a 20 min met schil tot deze lekker zacht is geworden. Je kunt hierin ook de eieren koken en als deze gaar zijn na 5/6 min kun je deze vervolgens deze in stukjes snijden. Snijd de gegrilde ham in reepjes naar eigen voorkeur.
  2. Verwarm de oven voor op 185 graden. Doe een klontje roomboter in een pan en bak de witlof even kort, strooi er nog wat peper bij. Roer de geraspte kaas door de Griekse Yoghurt. Bestrooi een ingevette ovenschaal met wat broodkruimels of paneermeel.
  3. Verdeel de zoete aardappelschijfjes over elkaar over de bodem van de ovenschaal. Bestrooi met de fijngehakte bieslook. Verdeel vervolgens de witlof over de schaal en daarna de hamstukjes met de eieren.
  4. Giet het kaasmengsel over de inhoud van de ovenschaal. Zet de schaal 20 tot 35 minuten in de warme oven, tot de bovenkant lekker goudbruin en knapperig is geworden.
    KHA Tip: wil je het een andere smaak geven? Ook lekker om met zalm te werken inplaats van ham!

Dit recept voor koolhydraatarme recept voor een witlof uit de oven ham kaas en ei te maken is voldoende voor 3 personen. De voedingswaarde is berekent per portie:

Calorieën: 505
Koolhydraten: 31 g
Eiwitten: 24 g
Vetten: 27 g

Wil je graag meer koolhydraatarme avondeten recepten van mij proberen? Klik hier!

Ik heb een heerlijk weekmenu voor je samengesteld!

Ik ben zelf ook dol op koken! Het bespaart mij dagelijks een hoop tijd en ik kan direct zien wat ik de hele dag kan eten. Daarnaast houd een weekmenu mij lekker fit en heb ik genoeg energie. Download hieronder mijn laatst geschreven weekmenu en geniet van de recepten!

Click here to subscribe

Heb je vragen over dit recept of weekmenu laat dan hieronder een reactie achter. Ik help je graag verder! Groetjes Heiko.

2 reacties op “Witlof uit de oven ham kaas en ei? Klassieker uit de Nederlandse keuken!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.