Beste Maltodextrine: Wat is het en welke moet je kopen? Top 5 overzicht!

Heb je ooit weleens iemand horen praten over maltodextrine? Grote kans van wel. Tegenwoordig duikt deze stof steeds vaker op in discussies over voedsel en alle stoffen die erin zitten. Ook denken veel mensen dat het een soort suiker is en wordt het door sporters gebruikt.

Tijd dus om alle misvattingen over maltodextrine op te klaren! Ook als je van plan bent om maltodextrine te kopen is dit een goed artikel om meer informatie in te winnen.

Wat is maltodextrine?

Wat is maltodextrine

Maltodextrine is koolhydraat dat als een voedingsadditief wordt gebruikt. Maltodextrine wordt gewonnen uit mais. Het wordt in veel voedingsmiddelen gebruikt als vulstof of bindmiddel. Het heeft een licht zoete smaak en wordt soms ook gebruikt om de bittere smaak van de zoetstof stevia te maskeren. Stevia zonder maltodextrine is dan ook lastig te vinden. Ook wordt maltodextrine vaak gebruikt om een eten een smeuïge smaak te geven.

Top 5 overzicht maltodextrine: voor een fijne energie boost

1. Isostar Energy powder Lemon 400g

Wil graag jij goede energie boost zonder vieze smaak? De formule van de nieuwe Isostar Hydrate & Perform sportdranken is bewezen dat het de uithouding doet toenemen, dankzij de isotone formule. Bekijk hier de laagste prijs en vele ervaringen van andere Isostar Energy powder Lemon 400g gebruikers >>>

Voordelen:

 • smaakt lekker
 • geeft veel energie
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

2. Cellucor C4 Original Pre-Workout – 60 Doseringen – Watermelon

Zoek jij de beste combinatie van prijs, kwaliteit voor die enorme energie? Creatine verhoogt de fysieke prestaties in opeenvolgende reeksen kort, hoogintensieve oefeningen en stimuleert spiergroei bij explosieve krachtinspanningen. Bekijk hier de laagste prijs en vele ervaringen van andere Cellucor C4 Original Pre-Workout – 60 Doseringen – Watermelon gebruikers >>>

Voordelen:

 • flinke energieboost
 • de smaak is lekker, neem de work out ongeveer half uur voor het sporten
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

3. SIS – Energygel GO Isotonic – Energie gel – Lemon & Lime – 360 Gram (30 gels)

Zoek jij het optimale effect maar dan met eenvoudige spray? Heeft een gunstige invloed op de huid en Biodermal Sun Tan Extra Bodyspray bevat sinaasappelextract dat het natuurlijke bruiningsproces van de huid ondersteunt. Bekijk hier de laagste prijs en ervaringen van andere SIS – Energygel GO Isotonic – Energie gel – Lemon & Lime – 360 Gram (30 gels) gebruikers >>>

Voordelen:

 • Fijne zonnebankcreme en handig in gebruik
 • Lekker bruin onder de zonnebank
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

4. Cabau Lifestyle – Fatburner / Verbrander – Stimuleert vetverbranding – Aardbei smaak – 300 gram

Houd je sportieve levensstijl langer vol? De Fatburner werkt optimaal bij voldoende beweging. Het laatste kan voor velen een echte struggle zijn. Overdag werk je hard en nadat je je werklaptop afsluit, staat het huishouden en eventuele kinderen alweer op je te wachten. Bekijk hier de laagste prijs en vele ervaringen van andere Cabau Lifestyle – Fatburner / Verbrander – Stimuleert vetverbranding – Aardbei smaak – 300 gram gebruikers >>>

Voordelen:

 • Heerlijke smaak, goed resultaat
 • mega veel energie krijg ik er van
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

5. Applied Nutrition – ABE Ultimate Pre-Workout – 315 g – Redbull Energy Smaak – 30 servings

Graag het maximale uit je training halen? Ben jij ook na werk of school ook altijd ’te moe’ om nog te gaan sporten? Wij snappen je als geen ander, daarom hebben wij de unieke Pre-Workout ontwikkelt waardoor je een boost ervaart als nooit tevoren!. Bekijk hier de laagste prijs en ervaringen van andere Applied Nutrition – ABE Ultimate Pre-Workout – 315 g – Redbull Energy Smaak – 30 servings gebruikers >>>

Voordelen:

 • werkt zeer goed, extra hard trainen
 • fijne smaak en geeft veel energie
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

Het verschil tussen suiker en maltodextrine

Het verschil tussen suiker en maltodextrine

Veel mensen denken dat maltodextrine een zoetstof is zoals bijvoorbeeld aspartaam of dat het zelfs een soort suiker is. Dit is echter niet waar, omdat maltodextrine dus meestal als bindmiddel gebruikt wordt.

Waar de verwarring door komt is de naam die voor maltodextrine poeder wordt gebruikt als het is opgelost in water. Dan heet het glucosestroop, wat natuurlijk erg als suiker klinkt. Het is echter geen suiker, maar slechts een voedingsadditief wat soms in combinatie met suiker of zoetstoffen wordt gebruikt.

Waar zit maltodextrine allemaal in?

Waar zit maltodextrine allemaal in

Omdat maltodextrine goedkoop is om te produceren en prettige eigenschappen heeft wordt het veelvuldig in de voedselindustrie gebruikt. Je komt het dus vaak tegen op etiketten van je favoriete gerechten of snacks. Zo kan het dus zijn dat er maltodextrine in snoepjes (zoals Tic Tac) zitten of in je sportdrank.

Ook wordt het vaak gebruikt in chocolade of ingeblikte soepen. Soms wordt het ook gebruikt in babyvoeding. Zoals je kan lezen wordt het dus erg veel gebruikt en is het dus ook bijna niet mogelijk om het niet te eten.

Naast de voedingsmiddelenindustrie wordt maltodextrine ook in de farmaceutische industrie gebruikt. Maltodextrine wordt namelijk als bindmiddel gebruikt in sommige geneesmiddelen.

Maltodextrine en je gezondheid

Maltodextrine en je gezondheid

Inmiddels is dus bekend dat maltodextrine in veel voedingsmiddelen wordt gebruikt. Gelukkig is het niet schadelijk voor je gezondheid en kan je dus met een gerust hart voedsel eten of medicijnen gebruiken waar maltodextrine inzit.

Dit is ook bevestigd door de Amerikaanse Voedsel en Waren Autoriteit (‘Food and Drug Administration), de FDA. Deze heeft verklaard dat maltodextrine een veilig voedseladditief is en gebruikt kan worden in levensmiddelen. Maltodextrine is dus niet ongezond.

Is maltodextrine geschikt voor vegans en een glutenvrij dieet?

Maltodextrine wordt gemaakt van plantaardige bronnen, meestal uit mais en soms uit andere planten en/of groentes. Dit betekent dus dat er geen dierlijke stoffen in maltodextrine zitten. Maltodextrine is dus zeker geschikt voor vegans en vegetarische dieet!

Er kunnen dus verschillende plantaardige grondstoffen gebruikt worden om maltodextrine te produceren. Het kan dus zijn dat maltodextrine bijvoorbeeld op basis van tarwe of gerst wordt gemaakt. Dit hoeft echter niet op het voedseletiket te staan, omdat de hoeveelheid gluten dan ver onder de wettelijke grens van 20 milligram per kilo komt.

De hoeveelheid gluten in maltodextrine is dus of heel laag of zelfs nul. Om er echter zeker van te zijn dat je geen gluten binnenkrijgt, kan het verstandig zijn om maltodextrine te vermijden.

Andere toepassingen van maltodextrine

Naast de voedsel- en farmaceutische industrie zijn er ook nog andere toepassingen voor maltodextrine die je wellicht zullen verbazen. Zo wordt maltodextrine soms door topsporters als additief gebruikt, omdat het zorgt voor een snelle opname van koolhydraten. Ook wordt het soms gebruikt in de bestrijding van bepaalde insecten. Door de maltodextrine kunnen ze niet meer bewegen.

Geen zorgen meer en geniet van maltodextrine

Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel meer te weten gekomen over dextrine. Ik heb alle fabels en geruchten over maltodextrine besproken. Maltodextrine is geen suiker, het is door de Amerikaanse FDA veilig verklaard, het is geschikt voor vegans, alleen met een 100% glutenvrij dieet moet je opletten. Waarschijnlijk eet je ongemerkt elke dag wel iets waar maltodextrine in zit verwerkt. Je kan dus met een gerust hart maltodextrine kopen en gebruiken in je favoriete gerechten.

Vond je Dit Artikel Nuttig? Klik en Review!
[Review: 0 Gemiddeld: 0]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.