Bloemkool ovenschotel met spekjes? Met dit recept ga je genieten van een een heerlijke krokante schotel met voldoende bite.
Vooral dit Nederlandse gerecht geeft een heerlijke smaak met gesmolten kaas en bieslook voor extra smaak met vezels, gezonde vitamines en mineralen.
Wij maken daarom gebruik van bloemkool wat naast veel mineralen ook erg gezond is om de koolhydraten laag te houden. Dit gerecht is voor 2 tot 3 personen.
TIP: ”Zoek jij meer ideeën & inspiratie voor de lekkerste recepten? Vet te Verbranden en een Plattere Buik te Krijgen in Slechts 21 Dagen! Begin vandaag met De Koolhydraatarme Chef >>
Bloemkool ovenschotel met spekjes
Je kunt een ovenschotel op verschillende manieren maken maar ik kies voor een eenvoudige manier met deze spekjes variant, je kunt ook prima kip of rundergehakt gebruiken.
Het gerecht bestaat bewust uit maar een paar ingrediënten wat het eenvoudig en lekker maakt. Dit zie je ook veel terug in de Italiaanse keuken daarom vind iedereen het zo lekker.
Door geen room maar Griekse Yoghurt te gebruiken geeft dit een romige maar toch een frisse smaak samen met de bieslook en zoutige spekjes. Heerlijke met een paar eetlepels kerriepoeder door de Griekse yoghurt met eieren topping. Dat geeft echt een heerlijke smaak aan je kip als je hiermee marineert.
Dit recept is ook koolhydraatarm en staat zo dampend op tafel. Je kunt het ook koolhydraatarm beperkt maken als je zoete aardappels of pastinaak gebruikt inplaats van aardappels.
Ingrediënten
- 600 gram bloemkool, in roosjes
- 225 gram gerookte spekjes
- 250 gram prei
- 200 gram courgette
- 150 gram aardappelschijfjes voorgekookt
- 2 eetlepel olijfolie
Bloemkool kaassaus
- 100 ml Griekse yoghurt
- Snufje zwarte peper en zeezout
- 125 gram geraspte kaas 35+
- 3 el bieslook gedroogd
- 2 eieren, voor de kaassaus
- 1 grote ovenschaal
Bereidingswijze voor de Bloemkool ovenschotel met spekjes
- Zorg dat je eerste de bloemkool in roosjes snijd en vervolgens deze stomen of koken tot het lekker zacht is geworden. Prik er af en toe even vork als dit gemakkelijk gaat is het gaar.
- Snijd de prei, courgette in kleine stukjes deze gaan straks in de ovenschaal erbij. Je kunt het kort even fruiten in een koekenpan met een beetje olijfolie en zwarte peper. Bak alvast de spekjes gaar in een koekenpan zonder extra olie. Zet de oven alvast aan op 200 graden.
- Kluts de eieren in een hoge kom of maatbeker, samen met de Griekse yoghurt, bieslook, zwarte peper, zeezout en de kaas. Klop dit samen tot een egale kaassaus massa.
- Verspreid vervolgens de bloemkool over de ovenschotel samen met de courgette en prei. Voeg hierboven op de gebakken spekjes toe.
- Als laatste stap de kaassaus er overheen gieten. Zit de ovenschaal 20 a 30 minuten in de oven op 200 graden.
- Als alles lekker krokant is geworden en goed ruikt kun je gaan smullen van de ovenschotel.
- Garneer het met beetje extra verse bieslook en zwarte peper voor serveren.
KHA Tip: wil je het nog meer smaak geven? Je kunt ook een 2 tl chilipoeder of chili vlokken door de vulling heen doen voor wat extra pit.
Dit recept voor koolhydraatarme recept voor de bloemkool ovenschotel met spekjes met smaak is voldoende voor 2 personen. De voedingswaarde is berekent per portie:
Calorieën: 510
Koolhydraten: 44 g
Eiwitten: 32 g
Vetten: 16 g
Probeer ook eens dit recept: Kipcurry maken? Heerlijke pittige kip met romige kokos!