Couscous met zalm en courgette? Dit is een recept wat wij regelmatig maken in de week om snel, eenvoudig maar wel gezond te eten en vaak is er snel wat over voor de volgende dag! Of makkelijk om mee te nemen naar werk in een bakje of broodtrommel. Dan zit je helemaal goed met deze couscous maaltijd. Klaar om te beginnen?
De zalm gaan wij eerst lekker kruiden met zo min mogelijk kruiden en voegen er de groente courgette, bietjes en beetje munt aan toen! Als je wil genieten lees dan snel verder.
Couscous met zalm en courgette
Deze maaltijd met zalm hoef je maar weinig tijd in de keuken te besteden en toch een heerlijke voedzame maaltijd te maken. Je kunt het eindeloos blijven varieren met kip, rozijnen, selderij of aubergine.
Alles is mogelijk als je eenmaal een goede basis hebt gemaakt met een gerecht. Je maakt echt binnen een handomdraai en snel en gezonde maaltijd gereed. Het gerecht bestaat uit niet meer dan zalm, courgette, couscous, bietjes en selderij in een beetje olijfolie samen met heerlijke kruiden.
Wil je mij verder helpen? Plaats dan onderaan de pagina een reactie als je vragen hebt over de bereidingswijze of de ingrediënten, bedankt.
Hoe gezond is zalm?
Zalm is een vis waar wij en vele andere mensen echt van kunnen smullen. Waarom zou je nog meer zalm eten? De vis heeft een toegankelijke smaak en het belangrijkste deze zit bordevol omega 3 vetzuren. Deze vetzuren helpen je hart en bloedvaten en hersenen goed te blijven presteren.
Dit zijn gezonde vetten en je kunt proberen de leidraad vast te houden van 2x per week vis eten, hierin staat een gevarieerd voedingspatroon altijd centraal. Van alle vissoorten die wij eten, blijft zalm een van de populairste omdat het dus zo lekker en gezond is! [1]
Welke voedingswaardes bevat de zalm zoal?
- Omega 3 vetzuren (goed voor hart en bloedvaten en onze hersenen)
- Vitamine D (zorgt dat wij calcium makkelijker opnemen, dit zorgt weer voor het behoud van sterke botten en tanden)
- Selenium (dit stofje werkt als krachtige antioxidant)
Hoe gezond is courgette?
Courgette wordt veel gebruikt in de keuken past ook helemaal in de koolhydraatarme levensstijl en diverse recepten. Hoe komt dit kan jij je afvragen? De volgende dingen hebben wij ontdekt.
- Courgette bevat van nature weinig koolhydraten net zoals kommer
- Courgette zit vol met aan vitamine C, goed voor een sterk immuunsysteem
- Laag in vetten, suikers en hoog in Vitamin B-6
Als je regelmatig een courgette in je recepten stop kun je dus de aanvoer van je dagelijkse vitamines en mineralen flink verhogen, zonder hoog in koolhydraten of calorieën te schieten. Dit maakt courgette een makkelijk keuze als jij weer in de supermarkt staat in de groente afdeling. Maar vergeet niet heerlijke vegetarische ovenschotels en gevulde courgette.
Weet dat je met rauwkost en groente eigelijk nooit te veel kunt eten, zolang je nog niet vol zit. Hierin mag je altijd aanvullen. Je hebt namelijk een verschil tussen vullen en voeding en rauwkost is echte voeding. Verhoog daarom gerust je veggies en groentes in deze recepten.
Ingrediënten voor het recept couscous met zalm
200 gr zalm, met of zonder vel eigen voorkeur
300 g courgettes, in stukjes, schoon gemaakt
500 gram rode bieten, bio en uitgelekt en gesneden in blokjes
75 gram couscous, kort wellen in net gekookt water
1 bosje verse munt, fijn gesneden
125 gr selderij, afwassen en in de pan wokken met een geperste teentje knoflook
1 bosje bosui, gesneden fijn
1 el citroensap
3 el olijfolie
2 teentje knoflook, geperst
zout en peper naar smaak
2 el gedroogde dille
Bereidingswijze voor couscous met zalm en courgette
- Wel eerst in een hoge pan de couscous in het kokende water ca. 5 min, optioneel: voeg hier een blokje groentebouillon aan toe voor meer smaak. Snijd de courgette, selderij, bieten, bosui, munt en citroen doormidden.
- Zet de wok op het vuur en doe hier wat olijfolie in en pers de knoflook erin. Als de knoflook bruin wordt en gaat geuren doe je alle groente erin. Nu lekker wokken tot de groente iets zachter wordt. Vervolgens meng je het citroensap en 2/3 van de olie door de couscous.
- Schep nu alles lekker door elkaar inclusief de gesneden muntblaadjes. Breng verder op smaak met peper en snufje zeezout.
- Bestrooi de zalm alleen met wat dill. Verhit de rest van de olijfolie in een koekenpan en bak de zalm in 2-3 min. per kant net gaar. Wij vinden het lekker als hij binnen nog rauw is en alleen de kanten op hoog vuur even bakken.
- Schep de couscous op een mooi diepbord en leg de zalm erop. Smullen!
KHA Tip: wil je het nog meer smaak geven? Ook lekker om met kip gesneden in stukjes te werken inplaats van zalm. Voeg nog wat geroosterde pijnboompitten toe voor wat extra pit of noten smaak.
Dit recept voor koolhydraatarme recept voor een pittige kip en broccoli te maken is voldoende voor 1 personen. De voedingswaarde is berekent per portie:
Calorieën: 1135 kcal
Koolhydraten: 65 g
Eiwitten: 40 g
Vetten: 80 g
Wil je graag meer koolhydraatarme recepten van mij proberen? Klik hier!
Ik heb een heerlijk weekmenu voor je samengesteld!
Ik ben zelf ook dol op koken! Het bespaart mij dagelijks een hoop tijd en ik kan direct zien wat ik de hele dag kan eten. Daarnaast houd een weekmenu mij lekker fit en heb ik genoeg energie. Download hieronder mijn laatst geschreven weekmenu en geniet van de recepten!
bron:
[1] https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/145462-hoe-gezond-is-zalm.html | auteur Annastaal 21-09-2016