Dominicaanse rijst met kip? Vandaag gaan we wat nieuws proberen, direct uit de Zuid-Amerikaanse keuken maar wel met een unieke twist om het gezonder en koolhydraatarm te maken!
Maar dit neem zeker de unieke en tropische smaak niet weg van de República Dominicana. Wij maken geen gebruik van de witte rijst om de koolhydraten laag te houden. Lees snel verder.
TIP: ”Zoek jij meer ideeën & inspiratie voor de lekkerste recepten? Vet te Verbranden en een Plattere Buik te Krijgen in Slechts 21 Dagen! Begin vandaag met De Koolhydraatarme Chef >>
Dominicaanse rijst met kip
Voordat we beginnen een klein beetje informatie over waar dit heerlijke gerecht vandaan komt want het is namelijk een versie op de La Bandera Dominicana. Dit betekend letterlijk de Dominicaanse vlag, hiermee proef je een deel van de rijke cultuur en hun voedsel. Dominicaanse Republiek deelt hun grote eiland samen met Haiti en voertaal is Spaans.
Het staat betekend om de bounty stranden, mega resorts en enorme golf mogelijkheden. Je hebt bijna alles van regenwood tot savanne en hooglanden. Dit maakt ook hun keuken zeer divers en breed in smaak.
De smaakmakers zijn verse knoflook, chili of hotsauce, gerookte paprikapoeder, veel oregano, kerrie, kaneel, bruine basterdsuiker en hun favoriete bruine bonen.
Ik heb voor een extra gezonde boost zilvervliesrijst gebruikt met een flinke schep aan kurkuma. Je kunt ook traditioneel de witte rijst gebruiken zonder kurkuma maar dat is wel minder gezond en minder koolhydraatarm.
Maar 100% koolhydraatarm kun je het maken door de suiker weg te laten en bloemkoolrijst te gebruiken.
Ingrediënten
100 gram zilvervliesrijst of bloemkoolrijst
4 drumsticks, gemarineerd
1 limoen geperst
2 knoflook, gepeld en geperst
1 el oregano
4 tl gerookte paprikapoeder
1 grote ui, gesnipperd
1 courgette, stukjes gehakt
2 rode punt paprika, stukjes
*1 tl Original hot pepper sauce,
*4 tl kurkuma
3 el zonnebloem voor de kip
1 blik gezeefde tomaten
1 blik tomaat in blokjes
4 tl bruine basterdsuiker
1 groentebouillontablet
360 g bruine bonen
4 takjes verse koriander
2 tl kerriepoeder mild
snufje zout en grove zwarte peper
Bereidingswijze voor Dominicaanse rijst met kip
- Marineer de kip eerst nog even eerst met wat zonnebloemolie daarna wat kerriepoeder, gerookte paprika poeder en beetje hot sauce erin wrijven. Verhit nu in een koekenpan de olie, voeg de bruine suiker toe en karmeliseer dit. Voeg de uitjes en geperst knoflook toe, kort fruiten en voeg dan de kip toe en bak deze lekker goudbruin. Haal de kip eruit.
- Pak de gesneden de courgette, paprika en roerbak dit even kort. Voeg daarna de tomaten blokjes en gezeefd toe, samen met de bruine bonen.
- Kook 150 ml water, en los hierin het bouillonblokje in op en voeg dit toe aan de bonensaus. Op laag vuur stoof je het zachtjes samen voor 10 min.
- Doe nu de limoensap, kerrie, gerookte paprikapoeder, oregano, de rest van de knoflook, gehakte verse koriander en zwarte peper naar smaak en kook het zachtjes voor 20-30 min.
- Druk voor de smaak met de bolle kant van een soeplepel een beetje van de bonen en tomaten fijn. Laat de saus iets indikken.
- Kook intussen de zilvervliesrijst met paar scheppen kurkuma. Serveer de gerechten naast elkaar. Met de krokante pittige kip erbij. Heerlijk smullen!
Kook Tip: Ken je het? Dubbel gebakken groene banaan? Dit mag eigelijk niet ontbreken bij dit Dominicaanse gerecht. Dit geeft echt een heerlijke smaak en volledige ervaring.
Dit recept voor koolhydraatarme recept voor Dominicaanse rijst met kip is voldoende voor 2/3 personen. De voedingswaarde is berekent per portie:
Calorieën: 523
Koolhydraten: 10 g
Eiwitten: 47 g
Vetten: 32 g
Probeer ook eens dit recept: Kipcurry maken? Heerlijke pittige kip met romige kokos!