Een ketogeen dieet: waarom het zo effectief is

Je hebt wellicht weleens van het ketogeen dieet gehoord. Er is momenteel veel aandacht voor omdat een grote groep mensen er mooie resultaten mee behaalt. Maar hoe werkt het eigenlijk precies en waarom is het zo efficiënt? De naam is voor veel mensen een mysterie, wat niet helpt voor de bekendheid van het dieet. Ketonen komen vrij wanneer uit de lever wanneer je vet verbrandt.

In eerste instantie werd een hoge concentratie ketonen gezien als een gevaar. Aangezien het in feite aangeeft dat je lichaam te weinig directe energie heeft. Daarom wordt er overgegaan tot vetverbranding.

Uiteraard is het verbranden van vet momenteel juist wel een doel op zich. Met een ketogeen dieet stimuleer jij je lichaam juist om zoveel mogelijk vet te gebruiken om aan energie te komen. Daar komen ketonen bij vrij. Vandaar de naam ketogeen dieet. Lees hier alles over het keto dieet en andere gezondheidstips.

Juist veel vet eten in plaats van koolhydraten

Nog niet zo lang geleden werd de consumptie van veel vet gezien als de voornaamste oorzaak voor overgewicht. Uiteraard helpt de naam “vet” ook niet echt bij een goed imago. Inmiddels zien gezondheidswetenschappers en diëtisten in dat vet juist kan helpen om gewicht kwijt te raken. Het blijkt namelijk dat we voornamelijk veel te veel koolhydraten innemen. Die zitten bijvoorbeeld in brood, pasta, aardappelen en rijst. Een ketogeen dieet heeft als doel om de balans van inname te verschuiven. In plaats van hoofdzakelijk koolhydraten consumeren stap je over op vet.

Wat is de samenstelling van een ketogeen dieet?

Het overgrote gedeelte van het ketogeen dieet bestaat uit vet. Dat percentage ligt zo rond de 75% van je totale energie-inname. Uiteraard is het wel belangrijk om te zorgen voor een goede balans. Daarom bestaat je dieet voor ongeveer 20% uit eiwitten. De overige 5% bestaat uit koolhydraten. Bij elkaar opgeteld is dat een behoorlijke omslag voor deelnemers met Noord-Europese eetgewoontes. Want hier wordt relatief erg veel brood gegeten. Dat is juist rijk aan koolhydraten. Daarom is het een ketogeen dieet in het begin best even wennen.

Afvallen met het ketogeen dieet

Mits je alle regels opvolgt is een ketogeen dieet een effectieve manier om te proberen om gewicht kwijt te raken. Maar let wel altijd goed op de samenstelling van wat je dagelijks eet. Ga daarom niet lukraak beginnen met het eten van minder koolhydraten en meer vet. Raadpleeg in plaats daarvan een betrouwbare bron met wetenschappelijk onderbouwde argumentatie.

Vond je Dit Artikel Nuttig? Klik en Review!
[Review: 0 Gemiddeld: 0]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.