Is Afvallen met Maaltijdvervangers gezond? Uitleg + Top 5 Tips!

Is Afvallen met Maaltijdvervangers gezond? Maaltijdvervangers zijn momenteel sterk in opkomst. We hebben steeds minder tijd om een maaltijd te bereiden en zijn daarom geïnteresseerd in snelle alternatieven. Daarbij maakt het lang niet altijd uit of het alternatief gezond is. Opwarmmaaltijden en instant noodles zijn daar duidelijke voorbeelden van.

Supermarkten promoten ze wekelijks omdat we er vaker wel dan niet geïnteresseerd in zijn. Daar horen ook maaltijdvervangers bij. Vooral in combinatie met afvallen.

De meerderheid van de maaltijdvervangers is wat mij betreft ongezond. Ze bestaan uit ingrediënten die het product eindeloos houdbaar moet houden en helpen je niet een gezonder bestaan op te bouwen. Er is geen enkel bewijs dat ze gezond zijn. Vaak kom je maar een klein aantal ingrediënten tegen.

Voor wie wilt afvallen, zijn maaltijdvervangers interessant. Al is het alleen al omdat het een makkelijke oplossing lijkt. Ik wil je op deze pagina meer vertellen over hoe afvallen met maaltijdvervangers er in de praktijk echt uitziet. Dat doe ik door je mee te nemen langs de tips waarmee jij afvallen sowieso makkelijker kunt maken. Of dat nu zonder of met maaltijdvervangers is.

Hoe ziet afvallen met maaltijdvervangers eruit?

Hoe ziet afvallen met maaltijdvervangers eruit

Afvallen heeft een ingrijpende invloed op zowel je lichaam als je geest. Afhankelijk van de manier waarop je wilt afvallen, kan de impact verschillen. Een zeer uitgebreid dieet op een rustig tempo heeft een minder heftige invloed op je leven dan een streng flash dieet (iets waar ik fel tegenstander van ben).

Een gezond dieet helpt je om een gezond en gebalanceerd voedingspatroon te bereiken. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan beweging en je mentale gesteldheid. Een dieet dat dit niet doet, is niet goed doordacht. Je bent meer dan alleen een lichaam en dat lijken pijnlijk veel diëten te vergeten.

Afvallen met maaltijdvervangers is jammer genoeg vaker in de ongezonde categorie te vinden dan in de gezonde. Dit komt omdat er te veel de nadruk wordt gelegd op het zoveel mogelijk verwijderen van alles wat je nu doet om dit vervolgens met slechts een maaltijdvervanger te vervangen. Dit is zowel op lange termijn niet vol te houden als op korte termijn slecht voor je lichaam.

Dat terwijl het wel degelijk mogelijk is om op een verantwoorde manier met maaltijdvervangers af te vallen. Het is hierbij voorbal belangrijk dat maaltijdvervangers niet de hoofdrol van je dieet spelen. Ze moeten een bijdrage leveren op de plekken waar daar plek voor is. Het is dus niet de bedoeling dat je ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds alleen maar maaltijdvervangers eet.

Zoals je zelf ook kunt begrijpen, is dat nog geen week vol te houden en ook nog eens slecht voor je lichaam en energie.

 Tips om maaltijdvervangers slim te gebruiken

Tips om maaltijdvervangers slim te gebruiken

Wat is dan die verantwoorde manier om met maaltijdvervangers te kunnen afvallen? Zoals je hebt kunnen lezen, wil ik het niet zo noemen. Ik wil juist de maaltijdvervangers als een soort handigheidje aanhouden. Ze spelen een rol maar absoluut niet de hoofdrol.

Tip 1: gezonde voedingsproducten 

De hoofdrol wordt ingevuld door een voedingspatroon dat in de basis uit gezonde voedingsproducten bestaat zoals:

 • Groente
 • Fruit
 • Klein beetje vlees
 • Klein beetje vis
 • Beperken van koolhydraten
 • Beperken van vet
 • Zo goed als vermijden van suikers

Heel lastig klinkt dat niet toch? Je kiest dus voor een basis die aan bovenstaande punten voldoet. Vervolgens kun je jouw gerechten zo indelen dat je op ieder moment van de dag een lekkere en gezonde maaltijd op tafel hebt staan. De volgende tips helpen je hierbij. Hiervoor hebben wij ook de koolhydraatarme Chef opgezet met diverse handige weekmenu’s.

Tip 2: Gebruik een maaltijdvervanger als het je niet lukt om een gezonde maaltijd te bereiden

Wie wil afvallen, komt gegarandeerd op het punt dat er dagen zijn dat er geen gezonde ingrediënten in huis zijn. Je komt thuis na een lange dag werken en je hebt echt even geen energie om naar de supermarkt te gaan. Of je wilt simpelweg een keer niet koken. Dat kan. We maken allemaal momenten mee dat we helemaal nergens zin in hebben. Tijdens afvallen ga je door aardig wat emotionele dips, waardoor dit soort situaties vaker voorkomen.

In dat geval, is er altijd de maaltijdvervanger om het afvallen niet te verwaarlozen. Je kunt echt wel eens een keer afwijken van je normale patroon. Het enige wat je dan moet doen, is een maaltijdvervanger pakken. En dan natuurlijk wel eentje die uit de juiste ingrediënten bestaat.

Hierdoor voorkom je dat je alsnog ongezond gaat eten. Je krijgt namelijk met een gezonde maaltijdvervanger wel de juiste stoffen en ingrediënten binnen.

Tip 3: Recepten met maaltijdvervangers

Je kunt het je bijna niet voorstellen maar op het internet zijn websites te vinden met recepten voor maaltijdvervangers. Hierbij wordt een maaltijdvervanger als basis gebruikt en gezonde ingrediënten toegevoegd zoals groente of fruit. Dit zorgt ervoor dat je maaltijden gezond blijven en dat je aan je dieet blijft voldoen!

Tip 4: Een shake als maaltijdvervanger

Wist jij dat maaltijdvervangers ook in shake-vorm te koop zijn? Hierdoor hoeft alleen even de blender aan en je hebt een maaltijd voor je neus staan. Vervolgens kun je zelf nog wat ingrediënten toevoegen of je gaat meteen met de shake aan de slag. Zo wordt afvallen met maaltijdvervangers wel heel makkelijk. Kan namelijk ook meegenomen naar je werk of op vakantie!

Tip 5: Altijd eentje bij de hand

Misschien wel het lastigste moment bij afvallen, is wanneer je uiteten gaat. Iedereen zit aan tafel en is klaar om te bestellen. Jij hebt ook ongelofelijk veel honger en wil natuurlijk wat lekkers eten. Hoe los je dit op?

Neem vooraf een maaltijdvervanger mee (vaak in een zakje) en eet voorafgaand het diner. Tijdens het diner bestel je iets kleins en lukt het je om grotendeels binnen je dieet te blijven. Geef netjes aan dat je aan het afvallen bent. Hier hebben mensen altijd begrip voor. Vaak tonen mensen zelfs direct hun respect!

TOP 5 Maaltijdvervangers voor Shake Dieet:

Lees van de producten die ik hierboven noem vooral de recensies door. Laat me weten voor welke van deze vervangers je gaat en waarom je een maaltijdvervanger wilt uitproberen. Ik beantwoord je antwoord en eventuele vragen in de reacties onder dit artikel!

1. Cabau Lifestyle – High Protein Meal – Hoogwaardige maaltijdvervanger – Cookies & Cream – 12 maaltijden – Gratis shakebeker

Je kent het vast wel de Cabau lifestyle shakes? Als powervrouwen zijn we geroepen om te blijven bloeien en de wereld te veroveren. Door alles waar we ons mee bezighouden, is het heel makkelijk om onze maaltijden helemaal onderaan de prioriteitenlijst te schuiven of een maaltijd te vergeten. Lees hier vele ervaringen van andere Cabau Lifestyle – High Protein Meal – Hoogwaardige maaltijdvervanger – Cookies & Cream – 12 maaltijden – Gratis shakebeker gebruikers >>>

Voordelen:

 • Geen honger meer
 • De shake zelf is zeer luchtig en niet dik
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

2. Body & Fit Low Calorie Meal – Maaltijdvervanger – 2030 gram – Strawberry

Zoek jij de Nr. 1 uit de test van de Consumentenbond? Uit onderzoek* van de Consumentenbond waar maar liefst 31 verschillende maaltijdvervangers zijn getest, is de Low Calorie Meal van Body & Fit als de absolute nummer 1 maaltijdvervanger voor gewichtsverlies uit de test gekomen. Lees hier vele ervaringen van andere Body & Fit Low Calorie Meal – Maaltijdvervanger – 2030 gram – Strawberry gebruikers >>>

Voordelen:

 • Alles in een makkelijke shake
 • Afslanken voor weinig geld
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

3. Weight Care Milkshake Drinkmaaltijd – Aardbei – 436 gram – 16 maaltijden

Graag weer in balans komen? Gebruik deze handige drinkmaaltijden. Modifast Milkshake banaan is een dagvoedingvervanger met een heerlijke banaan smaak, rijk aan eiwitten en makkelijk te bereiden. Slechts 167 kcal. Lees hier ervaringen van andere Weight Care Milkshake Drinkmaaltijd – Aardbei – 436 gram – 16 maaltijden gebruikers >>>

Voordelen:

 • Smaakvolle en vullende shake
 • Ideaal als ontbijt en lunch te vervangen
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

TIP: Lees ook ons vorige artikel over Shake Dieet: Opties, Shakes en Lastig? Top 5 Beste opties!

Vond je Dit Artikel Nuttig? Klik en Review!
[Review: 0 Gemiddeld: 0]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.