Heerlijke koolhydraatarme venkel? Met dit eenvoudige recept zet je binnen de kortste keren een heerlijk krokante schotel op tafel.
Deze venkel uit de oven is niet alleen arm aan koolhydraten, maar heeft ook verse vetarme roomkaas voor een hele eigen smaak. Dit gerecht kan tevens ook helemaal vegetarisch.
TIP: ” Ontdek het #1 Koolhydraatarmmodel voor het opbouwen van een fit en energiek lichaam! Maak gebruik van onze kortingspagina: Begin vandaag met 5 Koolhydraatarme Chef boeken voor 5 ,- euro >>
Koolhydraatarme venkel recept
Moeilijkheidsgraad: beginner De romige saus met karwijzaad is kostelijk bij venkel en het krokante korstjes maakt het gerecht echt af.
Deze venkel uit de oven is 100% vegetarische en vol gezonde vitamines, het is een perfecte lunch of als avondeten geschikt. Met dit recept heb je die kans om heerlijke frisse zomersmaak te creëren.
Uiteraard zijn ook de extra koolhydraten weggelaten. Een goede reden dus om zelf eens aan de slag te gaan! Venkel is een echte caloriearme groente, er zit maar 30 calorieën per 100g in. De knol van een verse venkel voelt vrij stevig aan en moet een lichtgroen kleur hebben. Daarnaast moeten je even spotten voor bruine vlekken op de venkelbladeren. Stop de venkel verpakt in folie in je groentevak van je koelkost.
Als je dit doet zijn de knollen maar liefst 1 week houdbaar! Mocht je de smaak van anijs te sterk vinden? Verhitting van de groente wordt de smaak van anijs zachter.
Hoe gezond is een koolhydraatarme venkel?
Heel gezond! Venkel zit van nature boordevolle vitamine A en C en ook niet onbelangrijk calcium. Natuurlijk blijft venkel uit de oven een eenvoudig manier om vitamines en natrium en kalium binnen te krijgen, maar is geen gehele maaltijdvervanger. Met dit recept voor een koolhydraatarme venkel met citroensap en karwijzaad, ben je binnen 40 minuten klaar.
Snelle variatie is fijn gesneden venkel met zalm in een zomerse omelet. Wil je zelf een venkel ovenschotel maken? Met dit recept voor venkel uit de oven zet je in een handomdraai een lekker en gezond bijgerecht op tafel voor jou of het gezin.
Wat zijn de goede eigenschappen van deze koolhydraatarme venkel ?
Ik eet zelf venkel gewoon het liefste rauw maar gegaard is ook erg lekker. Wie zelf venkel in eigen (moes)tuin verbouwd kan met een venkel stukje een frisse smaakwater maken.
De knol is lekker in een salade maar dan wel proberen het flinterdunne reepjes te snijden. Het is ook handig om venkel met wat citroensap en olijfolie te “weken” hiervan wordt de groente zachter in structuur, wat prettig is voor rauw gebruik. Als je het warm maakt kun je alle kanten op met venkel dus gesmoord, gebakken als geroosterd uit de oven erg lekker. Niet vanzelfsprekend maar venkel is ook prima met oregano en andere Italiaanse kruiden of Griekse.
Bereidingstijd: 40 minuten
Voorbereiding: 10 minuten
Aantal personen: 4
De voedingswaarden
Door het weglaten van vaste vetten en onnodige suikers en koolhydraten, heeft dit recept voor koolhydraatarme venkel schotel uit de oven een perfecte voedingswaarde. De voedingswaarden van dit recept is gebaseerd op 4 personen. Calorieën: 292 Eiwitten: 10 gram Koolhydraten: 12 gram Suikers: 5 gram Vetten: 23 gram Verzadigd vet: 14 gram
Ingrediënten
- 2 el citroensap
- 2 venkelknollen, in flinter dunne plakken 60g grasboter, plus extra om in te vetten (kan ook met kokosvet)
- 12 g vetarme roomkaas
- 1,5 dl room (kokosroom)
- 1,5 dl melk
- 1 ei, geklopt
- 2 tl karwijzaad
- 60 g verse wit broodkruim (of wat je ook over hebt) zout en peper takjes peterselie, ter garnering
Bereidingswijze
- Breng een pan met water aan de kook en voeg het citroensap en de venkel toe. Blancheer de venkel 2-3 minuten, giet hem af en doe de groente in een ovenschaal
- Klop de roomkaas in een kom. Voeg de room, de melk en het ei toe en meng alles goed. Breng de saus op smaak met zout en peper en giet hem over de venkel.
- Smelt 15 g grasboter in een kleine koekenpan en rooster het karwijzaad 1-2 minuten tot het aroma vrijkomst. Strooi het over de venkel.
- Smelt de rest van de boter in een koekenpan en rooster het broodkruim op laag vuur tot het bruin wordt. Strooi het over de venkel.
- Bak de venkel in 20-30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden gaar. Garneer het gerecht met takjes peterselie en serveer het heet.