Puzzelmat voor baby? TOP 5 Allerbeste speelmatten voor je kids!

Een puzzelmat is een perfecte aanwinst voor elk huishouden met kinderen. Puzzelmatten bestaan uit diverse schuimrubberen onderdelen die in elkaar passen, zodat er uiteindelijk een groot en kleurrijk kleed ontstaat. Lees snel verder!

Veel puzzelmatten bevatten ook cijfers en letters, waardoor je kindje al spelenderwijs kan leren en onthouden. In dit artikel bieden wij je praktische en handige informatie, die van pas komt bij de aanschaf van een puzzelmat.

Top 5 Puzzelmat voor baby :

 1. Speelkleed, speelmat, Puzzelmat, speeltapijt 86-delig XXL – EVA foam
 2. TecTake – Puzzelmat 86 delig XXL foam 401859
 3. Mamabrum Speel Kleed Paarden & Letters – Dubbelzijdige XXL – Foamen speelkleed / mat – Opvouwbaar 1 CM
 4. Sens Design Speelkleed Baby – XXL speelmat foam met dieren
 5. Speelkleed XL Foam – Imaginarium Babykleed – Opvouwbaar met Tas – 200 x 140 cm – Groen

De TOP 5 is samengesteld aan de hand van werking, gemak, kwaliteit, prijs, eigen ervaring en ervaringen van andere gebruikers. Hieronder lees je meer over de TOP 5 Puzzelmat voor baby voor een leerzame en speelplezier. Lees dan snel verder!

Wat is een puzzelmat?

Wat is een puzzelmat

Een puzzelmat is in principe ook een soort speelkleed. In dit artikel kun je meer lezen over speelkleden in het algemeen. Het grote verschil met de meeste speelkleden is echter, dat een puzzelmat uit veel verschillende stukken bestaat die je in elkaar kunt leggen. Vandaar ook de benaming: het is een levensgrote puzzel voor kleine kinderen zoals peuters.

Je kunt een puzzelmat dus gebruiken als puzzel, maar ook als kleed waar je peuter lekker zacht op kan spelen. Puzzelmatten worden van speciale schuimstof gemaakt, dit is een sterke basis die zacht genoeg is om ook andere oefeningen op te doen. Je kindje kan dus ook een lekkere koprol doen zonder zich te bezeren, of met andere speeltjes op de puzzelmat spelen als deze in elkaar gelegd is. Een multifunctioneel en superhandig item om in huis te hebben.

Wanneer een puzzelmat kopen?

Wanneer een puzzelmat kopen

Wanneer je baby onlangs is geboren, dan zal je kindje vooral nog in je armen of in het bedje liggen. Na een paar maanden zal je baby echter steeds meer gaan bewegen.

Wanneer je kindje in staat is zijn of haar eigen hoofdje overeind te houden en begint met kruipen, dan is dat het moment bij uitstek om over een speelkleed of puzzelmat na te denken. Op dit moment gaan de zintuigen van je kindje zich namelijk snel ontwikkelen, zoals het onderscheid kunnen maken tussen kleuren, vormen en stoffen.

Op deze momenten is een zacht speelkleed vaak nog het meest passend, al is een puzzelmat ook prima. Je kunt bijvoorbeeld een dekentje over de mat leggen, met een paar speeltjes in het zicht.

Naarmate je kindje ouder wordt en zelf dingen leert doen, kun je het kleedje van de mat verwijderen en kan je peuter ook leren puzzelen. Zodoende kun je een puzzelmat jarenlang gebruiken.

Waarom een puzzelmat kopen?

Wanneer je een puzzelmat wilt aanschaffen, dan is het handig bij enkele overwegingen stil te staan. Hoe vaak denk je de mat te gaan gebruiken? Sommige kindjes kunnen urenlang spelen met één speeltje, terwijl andere kindjes een kortere aandachtspanne hebben.

In het laatstgenoemde geval kun je een puzzelmat ook combineren met andere speeltjes, zodat je kindje voldoende uitdaging heeft.

Ook de leeftijd van je kindje speelt een grote rol. Een baby van zes maanden kan immers nog niet puzzelen, maar een kind van drie beleeft erg veel plezier aan het uit elkaar halen van zaken, om deze vervolgens weer zelf in elkaar te zetten.

Een puzzelmat zal dan blijvend interessant zijn, omdat je vaak de stukken ook op afwijkende manier in elkaar kunt zetten.

Let ook goed op de afmeting van de puzzelmat

Woon je niet zo groot? Kijk dan zeker goed bij de specificaties van de mat waar je interesse naar uitgaat. Sommige puzzelmatten kunnen heel groot zijn, met meerdere vierkante meters aan oppervlakte.

Voor kleinere woningen kan dit een beetje teveel van het goede zijn. Gelukkig zijn puzzelmatten in zeer veel varianten en afmetingen verkrijgbaar, dus er zit altijd een puzzelmat bij van jouw gading.

Wat zijn de kenmerken van een goede puzzelmat?

Een kwalitatief goede puzzelmat is van zacht en sterk materiaal gemaakt en bevat geen kleine onderdelen die gevaarlijk zijn voor kleine kinderen.

Ook bevatten de meeste puzzelmatten vormen zoals cijfers en letters voor de cognitieve ontwikkeling van je kindje. Je kunt puzzelmatten prima wassen, waardoor deze lang meegaan.

Top 5 Puzzelmat voor baby

1. Speelkleed, speelmat, Puzzelmat, speeltapijt 86-delig XXL – EVA foam

Kids heerlijk laten spelen thuis op deze kindvriendelijke speelmat? Spelend leren en tevens de fantasie en motoriek bevorderen! Veelzijdige 86-delige speelkleed set van zacht, warm aanvoelend en soepel EVA foam. De baby speelmatten hebben af- uitneembare letters en cijfers. Bekijk hier de Dagdealprijs >> 

Voordelen:

 • Maar liefst ca. 3,7m2 groot speeloppervlak
 • fijn materiaal, speelmatten zijn duurzaam en wasbaar
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

2. TecTake – Puzzelmat 86 delig XXL foam 401859

Jij zoekt een grote kindvriendelijke puzzelmat? Met deze puzzelmat leren kinderen spelenderwijs letters kennen en omgaan met getallen. Hierbij worden aan de verbeelding van de kinderen geen grenzen gesteld. Bovendien worden de tastzin, de waarnemingsvermogen en het gevoel voor evenwicht bevorderd. Bekijk hier de Dagdealprijs >> 

Voordelen:

 • Als vloermat, zitkussen of speeltapijt te gebruiken
 • leerzaam en met een vochtige doek gemakkelijk te reinigen
 • Goede prijs/kwaliteit

3. Mamabrum Speel Kleed Paarden & Letters – Dubbelzijdige XXL – Foamen speelkleed / mat – Opvouwbaar 1 CMl

Iets voor jouw perfecte dagelijkse verzorging voor je huid? De Visa Pure-mini gezichtsreiniger is genadeloos voor onzuiverheden, maar zacht voor uw huid. Dankzij de fluweelzachte, dunne en dichte borstelharen glijdt het apparaat soepel over uw huid en reinigt die voor optimaal comfort. Bekijk hier de Dagdealprijs >> 

Voordelen:

 • Kids vinden het leuk om op te spelen kleuren zijn leuk
 • Makkelijk schoon te maken en waterdicht
 • prijs/kwaliteit verhouding

Wat een leuke mat! Mijn kleintje geniet er intens van.

4. Sens Design Speelkleed Baby – XXL speelmat foam met dieren

Makkelijk en even wat anders dan puzzels? De mat bevat leuke dieren die uit de mat gehaald kunnen worden om mee te spelen. Daarnaast is de mat in stijlvolle kleuren, waardoor het goed past bij de meeste interieurs. Bekijk hier de Dagdealprijs >> 

Voordelen:

 • Zachte babymat, met extra dikke tegels van 1,2 cm dik
 • De mat voldoet aan alle EU-veiligheidsnormen voor speelgoed
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

5. Speelkleed XL Foam – Imaginarium Babykleed – Opvouwbaar met Tas – 200 x 140 cm – Groen

Heb jij ook zo’n last van mee-eters, acne en puistjes? Een ruime en comfortabele ruimte voor extra speelgenot en bewegingsvrijheid. Niets is leuker dan samen met je baby op deze gigantische speelmat liggen. Bekijk hier de Dagdealprijs >> 

Voordelen:

 • Eindeloos speelplezier
 • Leuk ontwerp en fijn kleed
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

We zijn heel tevreden met deze tapijt. Het is licht (om mee te nemen), makkelijk om te kuisen en mooi motief.

Graag nog meer artikelen lezen? 

Bron:

https://www.24baby.nl/baby/babyspullen/speelkleed-baby/

https://www.bol.com/nl/p/speelkleed-speelmat-puzzelmat-speeltapijt-86-delig-xxl-eva-foam/9200000025791125/?bltgh=l-NbI00ytbzNIxHacPdN7g.1_33.34.ProductTitle

Vond je Dit Artikel Nuttig? Klik en Review!
[Review: 0 Gemiddeld: 0]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.