Waar zitten koolhydraten in? Dit is wat je moet weten!

In welke voeding zitten koolhydraten? Of, waar zitten koolhydraten in? Deze vraag komt nogal eens voorbij. Zeker als je bewust bezig bent met een gezond en fit lichaam, is het verstandig om je eens wat verder te verdiepen in de wereld van snelle en langzame koolhydraten. Zijn ze per definitie slecht voor je? En in welke voeding vind je ze het meest?

Waar zitten koolhydraten in? Dit is wat je moet weten!

Onbewust eten we al snel te vet of te suikerrijk. Dat is een keuze zou je zeggen, maar toch zijn er veel producten waarvan je niet direct zou verwachten dat ze veel van deze ongezonde voedingsstoffen bevatten. Bij koolhydraten denk je misschien direct aan brood of aardappelen, maar wist je bijvoorbeeld dat ontbijtgranen ook veel koolhydraten en suikers bevatten? Waar zitten koolhydraten in? We laten het je zien aan de hand van onderstaand lijstje.

In welke voeding zitten de meeste koolhydraten?

Om je een overzicht te geven van voedsel met veel suikers, is het handig om te weten dat er verschillende soorten koolhydraten bestaan. Deze kunnen we simpel gezegd onderverdelen in twee categorieën namelijk de snelle en de langzame koolhydraten. Hiervan is de snelle variant het meest ongezond omdat deze veel toegevoegde suikers bevatten.

Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan die lekkere Magnum of zelfs dat glas “gezonde” vruchtensap. Langzame koolhydraten daarentegen vind je het meeste terug in bijvoorbeeld brood, aardappels en rijst. Deze bevatten natuurlijk minder suikers als de snelle variant van koolhydraten. Daarbij zijn deze producten ook wat meer vezelrijk waardoor je er toch belangrijke voedingsstoffen mee binnenkrijgt.

waar zitten koolhydraten in musli 800x350px

Waar zitten de meeste snelle en langzame koolhydraten in?

Langzame koolhydraten vinden we dus het meeste in voedsel welke veel graan bevat. Hieronder zie je een lijstje met de producten waar behoorlijk wat langzame koolhydraten inzitten:

– Donker brood zoals bijvoorbeeld volkoren, meergranen of roggebrood
– Aardappels
– Volkoren spaghetti of lasagne bladen
– Diverse peulvruchten zoals bruine bonen en erwten
– Fruit zoals bananen, maar ook gedroogde pruimen of vijgen

Snelle koolhydraten komen het meeste voor in bijvoorbeeld ongezonde snacks, sausjes en veel producten die je kant en klaar kunt kopen. Maar, ook taart en koek zit vol met snelle koolhydraten en suikers die je het beste kunt vermijden. Door de hoge concentratie toegevoegde glucose krijg je een enorme piek in je bloedsuikerspiegel maar eigenlijk doen ze verder niet zoveel voor je lichaam. Waar zitten snelle koolhydraten in? We hebben er een overzichtelijk lijstje van gemaakt:

– Muesli, granola en andere (ontbijt) graanproducten
– Sausjes uit een pakje
– Softijs of schepijs
– Gebak (eigenlijk alle varianten)
– Broodbeleg zoals jam, honing en chocolade hagelslag
– Alle soorten wit of melkbrood

Koolhydraten kun je dus terugvinden in heel veel soorten voeding. Als je hier toch bewust mee om wilt gaan dan is koolhydraatarm eten een goede oplossing.

Ik heb een heerlijk weekmenu voor je samengesteld!

Ik ben zelf ook dol op koken! Het bespaart mij dagelijks een hoop tijd en ik kan direct zien wat ik de hele dag kan eten. Daarnaast houd een weekmenu mij lekker fit en heb ik genoeg energie. Download hieronder mijn laatst geschreven weekmenu en geniet van de recepten!

Click here to subscribe

Vond je Dit Artikel Nuttig? Klik en Review!
[Review: 0 Gemiddeld: 0]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.