Zoete aardappel beter voor de lijn? Helpt het met afslanken?

Ben je soms die oer-Hollandse aardappelen ook zo beu? Probeer dan eens de gewone aardappel te vervangen met zoete aardappelen. Deze heerlijke optie is namelijk niet alleen prettig zoet, maar ook nog eens zeer gezond.

Je kunt zoete aardappelen op verscheidene manieren eten: van salades tot ovenschotels en gevulde zoete aardappelen tot zelfgemaakte patatjes. Lees gauw verder voor meer informatie over de voordelen van zoete aardappelen!

Is een zoete aardappel wel een aardappel?

Is een zoete aardappel wel een aardappel

De term zoete aardappel kan eigenlijk wel een beetje verwarrend zijn, want de zoete aardappel is helemaal geen aardappel. De zoete aardappel is namelijk een knol; een groentesoort dus.

Concreet behoort de zoete aardappel tot de windefamilie, dit zijn knollen die zetmeel bevatten. Je kunt deze zoete groente in maar liefst 5000 verschillende soorten wereldwijd vinden: van rond tot ovaal en in kleuren variërend van oranje tot paars.

Je kunt met de zoete aardappel ook ontzettend veel variëren. Je kunt ‘m gewoon koken zoals normale aardappelen, maar ook bakken in de oven. Gepofte zoete aardappel met geitenkaas bijvoorbeeld is een fantastisch en lekker gerecht.

Frituren behoort ook tot de opties en zelfs rauw is deze knol heel smaakvol. De zoete aardappel wordt in de Verenigde Staten trouwens yam genoemd en wordt vaak gegeten met Thanksgiving, samen met de welbekende kalkoen.

Waar komt de zoete aardappel vandaan?

Waar komt de zoete aardappel vandaan

De historie van de zoete aardappel schijnt met Columbus te beginnen, ergens aan het einde van de 15e eeuw. Toen is deze groente naar Europa verscheept. Men gelooft echter dat de zoete aardappel in Zuid-Amerika en het centrale gedeelte van de V.S. al een jaar of 10.000 wordt verbouwd! Nadat de zoete aardappel Europa had bereikt, is deze in de loop van de 16e eeuw ook in andere werelddelen zoals Afrika en Azië terecht gekomen.

Hoe gezond is de zoete aardappel dan precies?

Hoe gezond is de zoete aardappel dan precies

Het is alom bekend dat aardappels voedzaam en gezond zijn. Geldt dit ook voor de zoete aardappel? Jazeker! Natuurlijk is het beter voor de lijn om deze rauw of gekookt te eten, dan gebakken of gefrituurd. Gebruik je echter een gezonde olie om te bakken, dan doet dat niet af aan de gezondheid ervan. Wat cijfers ter vergelijking op een rij:

  • 100 gram gekookte aardappelen bevat gemiddeld zo’n 81 calorieën, zoete aardappelen bevatten iets meer: circa 94 gram.
  • Dezelfde portie zoete aardappelen bevat wel meer vezels: 2,3 gram tegenover 1,8 gram in normale aardappelen.
  • Per 100 gram mag je rekenen op 1,1 gram eiwitten in zoete aardappelen en 2 gram bij normale piepers
  • Er zit gemiddeld 20 gram koolhydraten in 100 gram zoete aardappelen en 17 gram in normale aardappelen.

Wil je graag eens een recept proberen? Ik heb hier het Zoete aardappel met zalm en broccoli? Heerlijk en gezond recept klaarstaan.

Hoe zit het dan met vitaminen en mineralen?

De zoete aardappel scoort vooral op dit gebied een stuk hoger dan de normale aardappel. Indien we weer uitgaan van een portie van 100 gram, dan bevat een zoete aardappel:

  • 17 gram vitamine C tegenover slechts 7 gram in een aardappel
  • 32 gram natrium tegenover 3 gram in een aardappel
  • 23 gram calcium tegenover 7 gram in een aardappel
  • 45 gram magnesium tegenover 21 gram in een aardappel

Een gewone aardappel bevat alleen meer kalium dan een zoete aardappel, namelijk 373 gram tegenover 300 gram per 100 gram zoete aardappelen. Een ander groot voordeel van de zoete aardappel is, dat de glycemische index lager is. Dit houdt in dat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt.

Maar is de zoete aardappel dan goed voor de lijn?

Doordat de zoete aardappel veel vezels bevat, wordt de spijsvertering goed op gang geholpen. Dit is natuurlijk bevorderlijk bij een dieet! Ook het feit dat je bloedsuikerspiegel langzamer zal stijgen is een goede factor, want er wordt minder vet in je lichaam opgeslagen.

Daarnaast is de lage calorische waarde uiteraard positief, naast het feit dat zoete aardappelen nagenoeg geen cholesterol bevatten. Je kunt dus met gemak heerlijk smullen van deze lekkere groente! Wil je graag een ander recept proberen met zoete aardappel klik hier!

Ik heb een heerlijk weekmenu voor je samengesteld!

Ik ben zelf ook dol op koken! Het bespaart mij dagelijks een hoop tijd en ik kan direct zien wat ik de hele dag kan eten. Daarnaast houd een weekmenu mij lekker fit en heb ik genoeg energie. Download hieronder mijn laatst geschreven weekmenu en geniet van de recepten!

Click here to subscribe

Vond je Dit Artikel Nuttig? Klik en Review!
[Review: 0 Gemiddeld: 0]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.