Wie voor het eerst over het carnivoor dieet hoort, staat met zijn oren te flapperen. Want van ’s ochtends tot ’s avonds alleen maar vlees eten, dag in, dag uit, is toch hartstikke ongezond? Laat staan dat het lekker is.
Dat was ook mijn reactie toen iemand mij vertelde over het carnivoor dieet. Maar hoe meer ik over dit eetpatroon en de ongelooflijke voordelen las, des te groter mijn interesse werd.
Het carnivoren dieet wint aan populariteit, maar roept ook heel wat vragen en controverse op – en dat is begrijpelijk. In deze blog duik ik dieper in het carnivoor dieet en ontdekken we waarom sommige mensen zweren bij deze levensstijl.
Waarom het carnivoor dieet?
Het carnivoordieet is populair geworden omdat we door de jaren heen hebben ontdekt dat niet vetten, maar juist koolhydraten de beruchte dikmaker zijn. Koolhydraatarme diëten, zoals keto en paleo, zijn al een tijdje in. Vanuit die trend is er een nog strenger dieet ontstaan dat bestaat uit alleen maar vlees en andere dierlijke producten. Ja, dat lees je goed: geen fruit, geen groenten, alleen maar vlees, vis, eieren en soms wat zuivel.
Dit idee van alleen vlees eten is niet helemaal nieuw. Sommige volkeren doen dit al eeuwenlang. Kijk bijvoorbeeld naar de Inuit (oftewel de eskimo’s) in het koude noordpoolgebied, die vooral zeehonden, walvissen en vis eten. Of de Maasai, een stam in Kenia en Tanzania, die veel vlees, melk en soms bloed van hun vee eten. Onderzoeken laten zien dat deze mensen weinig last hebben van hartziekten en hoge bloeddruk en dat ze geen tekorten hebben aan belangrijke voedingsstoffen. Dit laat zien dat een goed uitgebalanceerd carnivoordieet alle voedingsstoffen kan leveren die je nodig hebt, ook al lijkt het heel anders dan wat de meeste voedingsadviezen zeggen.
Het mag duidelijk zijn dat we nog veel aspecten van voeding niet volledig begrijpen!
De voordelen van het carnivoor dieet
Aanhangers van het carnivoordieet melden diverse voordelen:
- Val makkelijker af
Door vooral vlees en andere dierlijke producten te eten, gaat je lichaam vet gebruiken voor energie in plaats van koolhydraten. Dat helpt enorm bij het afvallen. - Minder ontstekingen
Sommige mensen voelen minder pijn en zwelling in hun lichaam. - Minder opgeblazen gevoel
Mensen die zich voorheen vaak opgeblazen voelden, zonder hier echt een oplossing voor te vinden, - Bloedsuiker blijft gelijk
Weinig koolhydraten eten helpt om je bloedsuiker stabiel te houden. - Huid beter bestand tegen zon
Een paar mensen zeggen dat hun huid minder snel verbrandt door de zon sinds ze dit dieet volgen. Ook melden carnivoren dat ze geen last van acné meer hebben.
Wat eet je bij het carnivoor dieet?
Op het menu van het carnivoordieet staan voornamelijk vlees, vis, eieren, en bepaalde soorten zuivel. Het idee is om alle plantaardige voedingsmiddelen te elimineren. Dus, houd je van steaks, gebakken eieren en zalm? Dan zit je goed. Maar vergeet niet dat je alle soorten groenten, fruit, noten en zaden moet mijden. Ook granen en verwerkte voedingsmiddelen zijn uit den boze.
Hoe begin je met het carnivoordieet?
Als je besluit om het carnivoordieet te proberen, begin dan geleidelijk. Vervang plantaardige producten stap voor stap door dierlijke. Zorg ervoor dat je een breed scala aan dierlijke producten consumeert om zo een zo compleet mogelijk spectrum aan voedingsstoffen binnen te krijgen. En natuurlijk, zoals bij elk dieet, is het verstandig om dit onder begeleiding van een professional te doen.
Slotgedachte
Het carnivoordieet is zeker niet voor iedereen weggelegd, maar het biedt een interessant perspectief op voeding en gezondheid. Voordat je een drastische verandering in je dieet maakt, is het belangrijk om goed onderzoek te doen en eventueel medisch advies in te winnen. Ben je geïnteresseerd of wil je meer weten? Raadpleeg dan altijd eerst een voedingsdeskundige om te zien of dit dieet past bij jouw gezondheidssituatie.
En zo zie je maar weer, in de wereld van voeding blijven de meningen verdeeld en is de zoektocht naar het perfecte dieet altijd voortdurend. Wat werkt voor de een, is niet per se de oplossing voor de ander. Stay tuned!