Chili con carne recept zonder pakje? Met dit recept ga je genieten van een heerlijk Mexicaans gerecht vol rijke smaken van knoflook, uien en Griekse yoghurt inplaats van Crème fraîche light voor de gezonde vetten en romige smaak.
Dit gerecht is pittig in smaak maar snel te maken zonder prijzige ingrediënten. Inplaats van rundergehakt vind ik het heerlijk om kruidige kip te gebruiken en geen varken.
Jij eet meestal de chili con carne met witte rijst maar dit valt niet in een koolhydraatarm dieet. Daarom bloemkool rijst wat naast mineralen ook gezonder is dan witte rijst. Dit gerecht is voor 3/4 personen.
TIP: ”Zoek jij meer ideeën & inspiratie voor de lekkerste recepten? Vet te Verbranden en een Plattere Buik te Krijgen in Slechts 21 Dagen! Begin vandaag met De Koolhydraatarme Chef >>
Chili con carne recept zonder pakje maken
Ik ben er mee opgegroeid bijna elke week stond hij op tafel de chili con carne! Helemaal zonder pakje of saus gewoon van verse ingrediënten en kruiden. Soms was hij loeiend heet en pittig maar toch echt heerlijk.
Later in mijn studenten tijd kwam ik erachter hoe goedkoop en voedzaam dit recept eigenlijk is om te maken. Je kunt voor de kip ook prima vervangen met zalm, hamblokjes, gerookte spekjes, varkenslapjes, runderstoofvlees of rundergehakt.
Dus ook voor deze chili con carne maken wij geen pakje. Deze kruiden heb jij sowieso denk ik wel in de kast staan. Er zijn ook verschillende mensen die er een lepel cacaopoeder doorheen doen als smaakmaker. Ik ben zelf meer gek op gerookte paprika poeder en lepel gebakken sambal.
Dit geeft het een mooie kleur en een volle smaak. Geen gerookte paprikapoeder in huis? Vervang het dan gewoon met een milde kerriepoeder. Dit kan allemaal in de chili. Dit geeft een fijne boost aan de smaak en ook kun je kip hiermee marineren.
Het fijne aan dit Mexicaanse recepten is ook dat het eenvoudig koolhydraatarm te maken is en je hebt het zo gereed. Geen fan van bloemkoolrijst? Liever zilvervlies rijst of zelfs couscous kun je gebruiken.
Ingrediënten
- 500 gr kipfilet
- 500 g bloemkoolrijst, kant en klaar
- 2 grote uien, gepeld en gehakt
- 200 g kidney bonen, blik
- 200 g kapucijners jong, blik
- 2 rode puntpaprika
- 1 blikje tomatenpuree, blik
- 2 el olijfolie
- 2 el sambal, gebakken is het lekkerste
- 2 teentje knoflook, fijn geperst
- 1 kip bouillonblokje
- 800 gr tomatenblokjes uit blik
- 3 el Griekse yoghurt (2% of 10% vet)
Kruiden
- 2 tl chilipoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 2 el kerriepoeder, mild
- 1 tl kaneelpoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl oregano
- 1 el gerookte paprikapoeder
- Zwarte peper, zeezout
Bereidingswijze voor de Chili con carne recept zonder pakje
- Snijd op een grote vlees snijplank de kipfilet in stukjes, doe dit in een kom. Alles gesneden? Schenk wat olijfolie over de kipfilet stukjes en marineer dit lekker met een beetje sambal, paprikapoeder, zwarte peper, knoflookpoeder en kerriepoeder. Lekker erin masseren de smaken.
- Pak een nieuwe snijplank en snijd de uien, rode paprika in reepjes. Maak alvast de diverse blikken open en laat de bonen even uitlekken. Zet nu een grote hapjespan op het vuur met een scheutje olijfolie. Voeg de kip, de gesneden uien en paprika toe aan de pan en bak dit langzaam gaar ongeveer 6 minuten.
- Voeg de diverse bonen, geperste knoflook, tomatenblokjes, tomatenpuree, bouillonblokje (knijp deze even fijn zodat je geen stukjes in het eten krijgt), water en de lekkere kruiden toe aan de hapjespan. Voeg 1 el sambal, 3 el Griekse yoghurt toe. Nu even rustig laten koken en af en toe roeren ca. 30 minuten. Hoe langer het staat te pruttelen des te meer smaak op een laag vuur, de saus moet even indikken.
- Bak kort de bloemkool rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer de chili con carne apart van de bloemkoolrijst. Heerlijk met wat fijngesneden bosui of een partje limoen erbij serveren.
- Serveer eventueel met een handje geraspte kaas 35+ belegen.
Tip:
Met gerookte paprika kun je verrassend veel kanten op. Lekker op vis, kip, in op een eitje voor een unieke smaakversterker.
KHA Tip: wil je het nog meer smaak geven? Je kunt ook een 2 tl chili vlokken door de saus heen doen voor wat extra pit.
Dit recept voor Chili con carne recept zonder pakje met bloemkool rijst met smaak is voldoende voor 3/4 personen. De voedingswaarde is berekent per portie:
Calorieën: 378
Koolhydraten: 9 g
Eiwitten: 27 g
Vetten: 23 g
Probeer ook eens dit recept: Kipcurry maken? Heerlijke pittige kip met romige kokos!