26 koolhydraatarme producten en de geheimen van afvallen! (TIP)

Als je wat kilo’s wilt verliezen is het een goed idee om minder koolhydraten te eten. Daarom 26 koolhydraatarme producten die je energie boosten, hormonen en darmflora balanceren en vetverbranding stimuleren. Lees snel verder voor ons handige overzicht van koolhydraatarme producten en die ook nog eens aansluiten bij een suikervrij eetpatroon.

TIP: ”Zoek jij meer ideeën & inspiratie voor de lekkerste recepten? Vet te Verbranden en een Plattere Buik te Krijgen in Slechts 21 Dagen! Begin vandaag met De Vega Chef >>

Koolhydraatarme voedingsmiddelen worden dagelijks gegeten om gezond en fit door het leven te gaan. In dit artikel deel ik maar liefst 26 verschillende voedingsmiddelen, die je absoluut niet mag missen.

Er ontstaan namelijk grote voordelen wanneer je een koolhydraatarme leefstijl volgt. Je zult verstelt staan van de eenvoud en daarnaast is het makkelijk om te doen.

Voordat we beginnen, leg ik je eerst de basis uit van een koolhydraatarme leefstijl. Want alle kennis die ik met je deel is onderbouwd en wetenschappelijk bewezen. (The Journal of Pediatrics, 2003).

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Een koolhydraatarm dieet is een levensstijl. Om succes te kunnen boeken is het belangrijk dat je hier (bijna) iedere dag mee bezig bent. Het aantal koolhydraten dat je per dag kunt eten ligt tussen de 50 -100 koolhydraten.

Koolhydraatarm eten is dé sleutel tot een gezonde lifestyle. We weten het allemaal.

Het dieet bestaat voornamelijk uit eiwitten, vetten, vitamine en mineralen. Daarnaast eet je onbewerkt voedsel en dat scheelt direct een hele hoop suikers.

Koolhydraatarm wilt zeggen dat de voeding die je eet, uit minder suikers bestaat. Niet alleen minder suikers ook minder ongezonde toevoegingen. Suiker is verslavend en heeft een negatief effect op je gewicht, gezondheid en gemoedstoestand.

Wat zijn slechte koolhydraten?

Waarschijnlijk vraag je jezelf af, hoe kan ik slechte koolhydraten herkennen. Laat ik helpen en een handig overzicht delen. Zo weet je bij het boodschappen doen waar je op moet letten!

Fabrikanten gebruiken namelijk schuilwoorden voor suikers. Als consument kun je het je vaak niet kwalijk nemen als je hier intrapt. Nu kun je ze een stap voor zijn.

TIP: Bekijk de voedingswaarden van een product zorgvuldig. Zie je woorden die eindigen op ose of roop, dan is dit toegevoegde suiker!

 • Dextrose
 • Siroop
 • Glucose
 • Fructosestroop

De voordelen van een koolhydraatarm dieet

Waarschijnlijk dwalen er nu allerlei gedachten door je hoofd. Want wat zijn nu de voordelen en wat zijn de nadelen van een koolhydraatarm dieet? Daar ga ik het nu over hebben.

1. Je ervaart veel meer energie

De kans is groot dat je denkt dat suikers je energie geven en dat klopt. Alleen is deze energie voor korte duur. Je herkent vast wel het bekende dip moment. Je hebt geen energie en ff nergens meer zin. Dit is de oorzaak van een teveel aan suikers in je lichaam.

Door koolhydraatarm te eten krijg je minder geraffineerde suikers binnen. Hierdoor ontstaat veel meer energie en dat ervaar je al binnen een paar dagen!

2. Lichaamsgewicht neemt af / blijft in balans

Door koolhydraatarme voeding blijft je lichaamsgewicht in balans. Ook wanneer je te zwaar bent zul je met een koolhydraatarm dieet, een aantal kilo’s afvallen.

Suiker maak namelijk geen kans meer om je vetmassa te laten toenemen. Het is zelfs bewezen dat je met een koolhydraatarm dieet gemiddeld 2 kg per week, kunt afvallen.

3. Je eet anders en niet minder

Waarom een koolhydraatarm dieet gezond is heeft ook te maken met het aantal eetmomenten. Je eet namelijk anders en niet minder. Met ongeveer 6 eetmomenten per dag krijg je voldoende voeding binnen.

Daarnaast kun je ook altijd verantwoorde tussendoortjes nemen, mocht je toch een honger gevoel ervaren. In tegendeel tot de meeste diëten is dit helaas niet het geval. Hierdoor is de kans groot dat je een dieet niet volhoud. Bij een koolhydraatarm dieet is dat gelukkig niet het geval!

4. Je huid wordt beter

Je huid wordt zichtbaar gezonder en gaat met name stralen. Koolhydraatarme voeding vermindert namelijk de kans op ontstekingen. Mocht je last hebben van puisten of mee-eters, dan is een koolhydraatarme leefstijl een goede keuze.

5. Je mag zondigen

Een koolhydraatarm dieet voelt alles behalve streng. Je mag namelijk wekelijks zondigen. Dit is goed voor de balans en koolhydraatopname van je lichaam.

Het beste kun je een dag zondigen in de week. Doe dit bijvoorbeeld als je gaat uit eten of thuis een bank avondje hebt. Eet dan vooral wat je lekker vindt en waar je zin in hebt.

De nadelen van een koolhydraatarm dieet

Weet wat je eet

Om de juiste keuzes te maken kom je je aan het verdiepen in koolhydraatarme voeding. Dit kan best wat tijd in beslag nemen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een koolhydraatarm dieet programma te volgen.

Hierin worden alle tips gedeeld en ook staan alle recepten voor je klaar. Zo hoef je jezelf niet af te vragen of je het juiste aan het doen bent. Je kunt direct beginnen en dat bespaart een hoop tijd.

Je hebt discipline nodig

Vooral in het begin van een koolhydraatarm dieet moet je verleidingen kunnen weerstaan. In de avond met je favoriete chocolade op de bank tv kijken zit er voorlopig niet.

Gelukkig zijn er wel een hoop andere tussendoortjes die je mag eten. Probeer deze dan ook zeker uit. Hierdoor kun je makkelijker om gaan met verleidingen en is de kans dat je doorzet juist groter.

26 Koolhydraatarme tips voor gezond dieet

Dan is het nu tijd om 26 koolhydraatarme voedingsmiddelen te delen. Deze voedingsmiddelen zorgen voor meer energie, een betere darmflora, houden hormonen in balans en stimuleren de vetverbranding.

Lees deze lijst rustig en aandachtig door. Ik weet zeker dat je er een hele hoop voordelen uit zult halen. Want je hoeft zeker niet geen of alle koolhydraten te vermijden tijdens het afvallen. Bij een goed koolhydraatarm dieet gaat om de juiste koolhydraten die je helpen om af te vallen.

Wat zijn koolhydraten?

Het is een bron van energie die koolhydraten voor ons lichaam in de vorm van glucose of suiker. Zo kun je volgens de experts koolhydraten onderscheiden in twee soorten: enkelvoudige en meervoudige ook wel de complexe koolhydraten genoemd.

Enkelvoudige koolhydraten worden ook wel de snelle suikers genoemd. Dit geeft die vervelende pieken in onze energie en vervolgens een diep dal. Het is dus een bron van energie die weer snel door ons lichaam wordt opgenomen en directe boost levert. Maar deze koolhydraten worden ook weer snel afgebroken. Dit zorgt voor een onstabiele bloedsuikerspiegel, wat tot gevolgen heeft dat je meer vermoeid voelt, ongewenst vetopslag krijgt (bij vrouwen is dit vaker billen en heupen en bij mannen is dit vaker rondom de buik).

Nu zul je afvragen maar hoe kan ik deze snelle koolhydraten vinden? Hiervoor hebben wij een lijst gemaakt.

De complexe koolhydraten hebben vele belangrijke voedingsstoffen, waardoor je minder honger krijgt en geeft je gezondheid een boost. Dit geeft zorgt dat je bloedsuikerspiegel stabieler blijft, waardoor het afvallen eenvoudiger ingang gezet wordt door het lichaam zelf. Dit komt doordat je lichaam langer gebruik kan maken van deze koolhydraten en daardoor de energie veel langzamer afgeeft. Zie het als een meer duurzamere en voordelige brandstof.

De gezonde voedingsstoffen worden eruit gefilterd die jij nodig hebt en blijf je met een langer verzadigd gevoel waardoor je minder gaat snacken.

Nu wil je natuurlijk ook graag weten waar deze complexe koolhydraten zich in bevinden?

 • Groente
 • Peulvruchten
 • Volkorenproducten
 • Noten
 • Haver
 • Fruit
 • Zoete aardappel
 • Quinoa
 • Boekweit

Waarom maken de snelle koolhydraten je nou eigenlijk dik?

Bij het eten van snelle koolhydraten krijgt je bloedsuikerspiegel en enorme boost en deze krijgt dan stuk sneller hoge waardes. Zo heeft ook je maag-darmkanaal weinig tijd om deze suikers goed te verteren in je lichaam, waardoor er een shot in je bloed terecht komt.

De reactie die je lichaam geeft is een hoge bloedsuikerspiegel en er een grote hoeveelheid van het vetopslaghormoon (insuline) aangemaakt.

Zo maakt een hoge waarde aan insuline ongewenst lichaamsvet aan. Dit is een normale reactie omdat insuline suikers opslaat in je vetcellen.

Je zou dit niet lezen als je graag je lifestyle en voedingspatroon wilt aanpassen toch? Zo bestaat ons huidige westerse eetpatroon voor groot deel uit snelle koolhydraten. Naast dat er  ongewenst lichaamsvet wordt aangemaakt, geeft dit ook vele gezondheidsklachten, vermoeidheid, hoofdpijn, maag- en darmklachten en zelfs depressies.

Je kunt wel stellen dat “snelle koolhydraten” in het algemeen de boosdoener zijn overgewicht of andere gezondheidsklachten. Maar er is hoop want niet alle koolhydraten waar wij veel van eten zijn verantwoordelijk.

Welke koolhydraatarme producten mag ik dan wel eten?

“Timo en Heiko bedankt voor jullie mail maar ik eet bijna geen Koolhydraten!” Dat is wat wij nog best vaak als antwoord binnen krijgen, dat geeft ons weer motivatie. Want zowel jouw lichaam als brein heeft namelijk wel degelijk die (energie) koolhydraten nodig om normaal te functioneren.

Want is hier een Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid Koolhydraten voor? Zeker, dat is er want als je een koolhydraatarm dieet gaat volgen, is ons advies om rond de 50-70 gram koolhydraten per dag te eten. Wij zeggen er ook altijd bij dat jij zelf direct merkt of dit goed zit voor jou. Elk lichaam is gewoon verschillend en gelukkig! Maar de één heeft net iets meer complexe koolhydraten nodig dan de ander persoon. Zo verbruikt iemand met actieve levensstijl meer energie en heeft dan ook meer koolhydraten nodig in zijn eetpatroon.

Wij krijgen soms dan ook opmerkingen van mensen die ooit al eens een koolhydraatarm dieet gevolgd hebben en vermoeid, duizelig en/of last kregen van hoofdpijn. Luister goed naar je eigen lichaam, het is dan slim om meer koolhydraten aan je dagelijkse dagmenu toe te voegen.

Wil jij graag aan de slag met de gezonde koolhydraatarme gerechten maken? Die jij het liefste ook gewoon in de supermarkt kunt halen? Hiervoor hebben wij op het verzoek van vele het koolhydraatarme 30 Dagen Menu opgesteld zodat jij alleen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid hoeft op te volgen met de recepten. Want zo weet je zeker dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt en dat je op een veilige en gezonde manier kunt afvallen.

koolhydraatarme producten groenten 800x350px

Koolhydraatarme Groenten proberen

Het gave aan deze groene vriendjes is dat groentes complexe koolhydraten hebben, maar er zit verschil in de hoeveelheid (natuurlijke) suikers die ze bevatten. Het lijstje hieronder is een overzicht van groentes die het meeste geschikt zijn voor een koolhydraatarme lifestyle en ook nog met weining suikers en zetmeel. Concreet, tijdens een koolhydraatarm dieet kun je dus het beste kiezen voor onderstaande groentes.

Zo is de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid). Pak minimaal 600 gram groente per dag. Zorg ervoor dat groente het lekkerste en hoofdingrediënt is van je maaltijd is:

 • Paprika’s (alle kleuren)
 • Broccoli
 • Asperges
 • Paddenstoelen
 • Courgette
 • Spinazie
 • Avocado
 • Bloemkool
 • Groene bonen
 • Sla (alle soorten)
 • Knoflook
 • Boerenkool
 • Komkommer
 • Spruiten
 • Bleekselderij
 • Tomaten
 • Radijs
 • Uien
 • Aubergine
 • Kool (alle soorten)
 • Artisjokken
 • Andijvie
 • Taugé
 • Witlof
 • Waterkers
 • Chilipeper
 • Wortel
 • Zuurkool
 • Prei
 • Paksoi
 • Knolselderij

Wil je graag al deze theorie in de praktijk brengen, dan kun je hieronder starten met het koolhydraatarm 30 dagen menu om te zien hoe een gezond koolhydraatarm eetpatroon eruit ziet.

Probeer het eens uit en laat mij weten wat je ervan vindt.

Probeer ook eens dit recept: Kipcurry maken? Heerlijke pittige kip met romige kokos!

Ik heb een heerlijk weekmenu voor je samengesteld!

Ik ben zelf ook dol op weekmenu’s! Het bespaart mij dagelijks een hoop tijd en ik kan direct zien wat ik de hele dag kan eten. Daarnaast houd een weekmenu mijn gewicht gezond en heb ik boordevol energie. Download hieronder mijn laatst geschreven weekmenu en geniet van de recepten!
Click here to subscribe

Laat je mij weten wat je van dit recept vindt? Dat waardeer ik echt enorm en heb je nog suggesties? Laat dan even een reactie achter!

Vond je Dit Artikel Nuttig? Klik en Review!
[Review: 0 Gemiddeld: 0]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.