Lekkerste gehaktbal zelf maken? Je kunt kiezen voor een stukje kipfilet maar je kunt ook zelf eenvoudig een gehaktbal maken met rundergehakt. Heerlijk op smaak brengen met bosuitjes, grove mosterd en wat sambal. Serveren met zoete gepofte aardappels is echt een feestje!
Voor de extra groen en vitamines nog wat broccoli erbij en als je helemaal los gaat kun je ook nog een gekookte maiskolfje erbij doen. Met dit Hollandse soul food maak je iedereen blij in de familie. Lees snel verder.
TIP: ”Zoek jij meer ideeën & inspiratie voor de lekkerste recepten? Vet te Verbranden en een Plattere Buik te Krijgen in Slechts 21 Dagen! Begin vandaag met De Koolhydraatarme Chef >>
Lekkerste gehaktbal zelf maken
De meeste Nederlanders eten de gehaktbal gewoon het hele seizoen door. Ik moet eerlijk zijn dat wij ook niet echt gebonden zijn aan de stampot om dit heerlijke recept te maken.
Wel combineer ik de gehaktbal werkelijk met alles van een pasta tot een zoete aardappel frietje. Het kan ook prima door de salade als je mini-gehaktballetjes ervan maakt. Alles is mogelijk.
Van huis uit heb ik het familierecept meegekregen en zonder beschuit, grove mosterd en flinke schep sambal kan je geen gehaktballen maken. Wel heb ik de paneermeel weggelaten en extra zout, dit zijn allemaal toevoeging die niet passen in een koolhydraatarme levensstijl.
Je kunt ook mozzarella of stukje witte kaas in het midden van de gehaktbal stoppen tijdens het vormen van de bal. Dit geeft ook een heerlijke twist en smaak. Maar dan moet iedereen wel van kaas houden natuurlijk. Mozzarella heeft een vrij platte smaak voor een kaas en is hiervoor prima geschikt.
Hoe gezond is zoete aardappel?
Zoete aardappel is een geweldige wortel met een fijne oranje kleur. Net als ander wortel soorten zoals de pastinaak, bieten zit hierin veel vezels en voedingsstoffen en natuurlijk erg weinig calorieën.
Je kunt dus altijd je zoete aardappels ophogen in je recept zonder dat dit veel calorieën of koolhydraten toevoegt.
Ingrediënten
500 g broccoli, gekookt
500 g rundergehakt
5 kleine tot middel grote zoete aardappels met schil
1 ei
2 tl grove mosterd
3 tl knoflookpoeder
2 spelt of volkoren beschuitjes, verkruimeld
1 el sambal
1 el oregano
1 el kerriepoeder, mild
2 tl zwarte peper gemalen
2 el gedroogde bieslook
5 bosuitjes, fijn gesneden
2 el gedroogde paprikapoeder
Bereidingswijze: lekkerste gehaktbal zelf maken
- Zet de oven alvast aan op 200 graden en leg de zoete aardappels alvast erin totaal ongeveer 50 minuten. Door het poffen krijgt de aardappel heerlijke zoete smaak en karameliseert hij ook een beetje.
- Pak een grote kom en doe hierin je 500 g rundergehakt. Breek het eitje erop, snijd de bosuitjes heel fijn en voeg deze toe samen met paprikapoeder, knoflook, bieslook, zwarte peper, kerrie, oregano erbij. Schep nu de mosterd en sambal op het mengsel. Nu mag je het lekker kneden met je handen. Let wel op: altijd eerst goed je handen wassen met zeep en afdrogen!
- Vervolgens als je het samen hebt gekneed, pak je twee beschuitjes en wrijf je deze tegen elkaar en zo worden de kruimels erg fijn. Als je deze hebt opgeschuurd kun je het rundergehakt mengsel nogmaals kneden en klaar.
- Maak er egale handpalm grote balletjes van voor in de koekenpan. Pak een plukje gekruid gehakt en rol het tussen je handpalmen zodat het niet uit elkaar valt.
- Doe wat zonnebloem olie in de pan en laat dit even goed warm worden. Als het warm is plaats je de gehaktballetjes erin en bak je deze mooi rondom goudbruin en krokant in 10 min. Tegelijk tijd kook je de broccoli in een hoge pan even gaar in kokend water.
- Nadat je hoog vuur de balletjes mooi krokant hebt gemaakt zet je het vuur laag en laat je het even pruttelen ongeveer 20 min. Vervolgens hoor je ping van de oven en kun je alle samenvoegen op je bord. Eet smakelijk!
Kook Tip: Wil je meer smaak dan kun je ook eventueel nog wat chilipoeder aan je rundergehakt toevoegen. Zelf rasp ik ook altijd wat verse nootmuskaat over aan de broccoli.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
Dit recept voor koolhydraatarme recept voor lekkerste gehaktbal zelf maken is voldoende voor 2/3 personen. De voedingswaarde is berekent per eenpersoonsportie:
Calorieën: 320
Koolhydraten: 8 g
Eiwitten: 20 g
Vetten: 23 g
Probeer ook eens dit recept: Kipcurry maken? Heerlijke pittige kip met romige kokos!
Bron:
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/wortel.aspx