Volkoren spaghetti met zalm? Ondanks wat de meeste mensen denken is volkoren spaghetti echt lekker en vooral met de juiste romige saus en groente een heerlijk verantwoord gerecht.
Ik mix deze heerlijke smaak met een herkenbare saus die ook gebruikt wordt voor pasta carbonara.
Deze romige saus kun je met van alles combineren denk aan salades, ovenschotels en rijstgerechten het combineert echt werkelijk met alles.
Vergeet niet dat rode ui en courgette ook erg gezond zijn met mineralen, vitamines. Het is helemaal koolhydraatarm en rode ui zit vol met stoffen die ons immuunsysteem een boost kunnen geven. Hierbij heeft het ook een positief effect op onze spijsvertering. Daarom is het slim om toch altijd wel ui te gebruiken in je gerechten.
Ook zitten er beschermers in de flavonoïde dit helpt tegen verkoudheid en griep, daar komt vroeger ook de uiensoep vandaan als je ziekt bent of verkouden aan het worden bent.
Volkoren spaghetti met zalm
Als je vaker op mijn blog komt weet je al dat ik het leuk vindt om te variëren in mijn recepten! Zoals jullie allemaal wel weten is pasta van zichzelf rijk aan koolhydraten.
Hierdoor zitten er veel vezels maar ook eiwitten, B-vitamines in. Net zoals de volkoren boterham zit ook in deze pasta meer vezels dan gewone (witte)bloem pasta. Ook omdat je hierdoor meer de spijsvertering aanspreekt moeten je darmen harder werken waardoor je spijsvertering beter omgang komt. Producten zoals lijnzaad, zemelen en havermout.
Dit geld voor alle volkorenproducten deze zijn beter voor de gezondheid, kunnen zelfs het risico op bepaalde hartziekten verlagen. Het draait natuurlijk altijd om een gezonde en gevarieerde voeding, maar ik ken niemand die elke dag pasta eet.
Ik zoek altijd 5 hoofdingrediënten dit houdt het koken leuk, geeft mij dagelijks weer een uitdaging in de keuken en maakt het boodschap doen simpel.
Wil je mij verder helpen? Plaats dan onderaan de pagina een reactie als je vragen hebt over de bereidingswijze of de ingrediënten, bedankt.
Welke voordelen bevat zalm eigenlijk?
- Het eten van omega 3-vetzuren vermindert de kans op hartritmestoornissen doordat het je hartslagen stabiel maakt.
- Ook verbeteren deze je bloedstroom en voorkomen ze de vorming van bloedproppen.
- Dankzij het hoge gehalte van vitamine A, gaat zalm ook infecties te lijf. En het herstelt je spierweefsel.
Hoe gezond is zalm eigenlijk?
Ik vond het leuk om te ontdekken dat zalm naast erg lekker ook goed voor het spierherstel is aangezien wij veel sporten. Want dankzij de vele eiwitten dier erin zitten dacht ik al dat het goed was voor de opbouw en behoud van je spieren. Maar het stimuleert dus ook het herstel. Het advies is om eigenlijk twee keer per week vis te eten, want vis is gezond voor je hart.
Tip: rauwkost en groente jun je eigelijk nooit te veel kunt eten, zolang je nog niet vol zit. Hierin mag je altijd aanvullen. Je hebt namelijk een verschil tussen vullen en voeding en rauwkost is echte voeding. Verhoog daarom gerust je groene rakkers in de recepten.
Ingrediënten voor het recept volkoren spaghetti met zalm (3 personen)
1 grote courgette,
2 stukjes verse zalm, niet gemarineerd
50 g gerookte spekjes
2 teentjes knoflook,
1 el olijfolie,
1 rode ui gesnipperd,
4 eieren,
100 g ricotta,
2 el Parmezaanse kaas,
400 g volkoren spaghetti,
2 el verse basilicum in fijngehakt
Bereidingswijze voor volkoren spaghetti met zalm
- Snijd de grote courgette in stukjes of reepjes, snipper de ui fijn. Verwarm de olijfolie in een grote koekenpan en fruit de uitjes met de geperste knoflook. Bak hierin de spekjes even mee en daarna de groente. Klop nu in een maatbeker de eieren, ricotta, Parmezaanse kaas en snufje zwarte peper beetje chilipoeder samen.
- Doe paar druppels olijfolie in een kleine koekenpan en bak hierin de zalm aan alle kanten lekker krokant, als je het op een hoogvuur doet en per kant dicht grillen. Hiermee krijg je binnen in de vis een heerlijke sappige zalm. Je kunt er vooraf ook nog wat extra dillen overheen strooien, zout en peper echt niet nodig.
- Kook de volkoren spaghetti volgens de aanwijzingen op het pakje. Laat het daarna goed uitlekken en voeg het samen in de koekenpan met de spekjes en courgette.
- Giet vervolgens de romige saus al roerend toe aan de je gerecht. Even laten pruttelen samen en daarna serveren in diepe borden en strooi de verse basilicum erover. Smakelijk!
KHA Tip: wil je het nog meer smaak geven? Ook lekker om met zalm. Voeg nog wat geroosterde pijnboompitten, gedroogde uitjes of chili vlokken toe voor wat extra pit.
Dit recept voor koolhydraatarme recept voor een rode bietjes met vis te maken is voldoende voor 1 personen. De voedingswaarde is berekent per portie:
Calorieën: 210 kcal
Koolhydraten: 16 g
Eiwitten: 8 g
Vetten: 18 g
Wil je graag meer koolhydraatarme recepten van mij proberen? Klik hier!
Bron:
[1] geraadpleegd De voordelen van zalm| 29 januari 2019 – https://gezonderleven.com/voordelen-van-zalm-geweldig-recept/
[2] geraadpleegd rode uien | 2012 – 2020 Tom008 https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/100464-de-geneeskracht-van-rode-uien.html