Welke stoomkoker is goed, Gezond koken met behoud van vitamines?

Wist jij dat een stoomkoker de vervanger van een stoomoven is? Lees hier meer over de beste stoomkokers van dit moment!

Maar weinig mensen zijn met de stoomkoker bekend. Als ik het echter over een stoomoven heb, weet iedereen wat ik bedoel. Een stoomkoker is niets meer dan de kleine variant van de stoomoven. Waar in een professionele keuken de stoomoven wordt ingezet, is de beste stoomkoker vaak genoeg om hetzelfde thuis te realiseren.

De laatste jaren is de stoomkoker enorm populair geworden. Dit heeft alles te maken met de manier waarop de stoomkoker werkt. Doordat alle voedingsstoffen met de stoomkoker behouden blijven, zorg je ervoor dat je in een handomdraai heerlijk en gezonde gerechten kunt bereiden.

Dat klinkt niet verkeerd. Gezond en lekker. Nu nog een stoomkoker kopen!

Misschien is dat wel het lastigste onderdeel. Want welke stoomkoker is goed? Met merken als Braun, Philips en zelfs Action, Lidl en Blokker is er veel keus. Nu nog weten welke stoomkoker je moet kopen..

Wat kun je eigenlijk met een stoomkoker?

Wat kun je eigenlijk met een stoomkoker

Een stoomkoker is perfect voor het koken van zowel rijst als groenten, aardappelen, vis, vlees en ander gevogelte. Zelfs schelpdieren zijn volgens velen perfect om met een stoomkoker op te koken.

Het gebruik van een stoomkoker is eenvoudig doordat de bediening veelal middels twee knoppen gedaan kan worden. Hierdoor hoef je niet diep in de handleiding te duiken om te begrijpen hoe je een stoomkoker inzet voor het maken van de lekkerste (en gezondste) gerechten!

Waar moet je op letten bij het kopen van een stoomkoker?

Waar moet je op letten bij het kopen van een stoomkoker

Het vinden van de beste stoomkoker heeft nogal wat werk omhanden. Dat heeft onder andere te maken met dat er grote verschillen zijn tussen de verschillende soorten stoomkokers. Zo is een stoomkoker van Braun lastig te vergelijken met een budgetmodel van de Action.

Ik raad je aan om naar de volgende vijf onderdelen te kijken en te bepalen hoe belangrijk jij deze onderdelen vindt:

 • Capaciteit
 • Vermogen
 • Materiaal
 • Gebruiksgemak
 • Prijs

Capaciteit van een stoomkoker

Capaciteit van een stoomkoker

Je komt de capaciteitsbenaming van de stoomkoker meestal tegen in liters. Hierbij gaat het niet om de hoeveelheid liter die je in de stoomkoker kunt doen maar juist met de hoeveelheid stoomschalen die bij de aanschaf inbegrepen zijn. Als jij op zoek bent naar een grote stoomkoker, is dit absoluut iets om op te letten.

Vermogen stoomkoker

De hoeveelheid stoom die per minuut door de stoomkoker wordt geproduceerd heeft invloed op het vermogen van de koker. Je kunt namelijk meer en sneller voedsel vergaren als de hoeveelheid stoom per minuut ook hoger is.

Als jij niet langer dan nodig is op je eten wilt wachten, is een apparaat met een groot vermogen wel zo prettig. Let wel op dat dit een grote invloed op de prijs van een stoomkoker heeft.

Materiaal van de stoomkoker

De betere stoomkokers zijn vrijwel altijd gemaakt van RVS, wat niet alleen mooi maar ook sterker is dan het goedkopere kunststof. Als het je niets uitmaakt hoe de stoomkoker eruit ziet, ben je natuurlijk vrij om voor een kunststof stoomkoker te gaan. Dit soort stoomkokers zijn onder andere verkrijgbaar bij Lidl en Action. Alle kwalitatieve stoomkokers waar ik van afweet, hebben alleen een RVS behuizing.

Wat is het gebruiksgemak?

Ik heb ondertussen de meeste stoomkokers getest waardoor ik je kan vertellen dat over het algemeen een stoomkoker eenvoudig in gebruik is. Met uitzondering van een enkele stoomkoker zijn de meeste kokers van slechts twee knoppen voorzien.

Met de eerste knop stel je de temperatuur in en met de tweede knop de stoomtijd. Lekker makkelijk dus.

Goedkope modellen willen nog wel eens van een enkele knop voorzien zijn, wat het gebruik van de stoomkoker wat lastiger maakt. Ik raad persoonlijk aan om altijd voor de stoomkokers te kiezen met minimaal twee bedieningsknoppen.

Prijs van een stoomkoker?

Tenslotte is daar dan nog de prijs. Want is de beste stoomkoker ook meteen de duurste?

In veel gevallen wel. Er zijn veel goedkope stoomkokers beschikbaar bij winkels als Blokker, Lidl en Action. Dit zijn de eerder besproken kunststof stoomkokers die toch minder goed in staat zijn maaltijden op een grondige manier te stomen.

Als je van plan bent actief van de stoomkoker gebruik te maken, is het interessant om te kijken naar de wat duurdere modellen van Magimix, Braun en Philips. Een stoomkoker is dan meteen een aankoop waar je tientallen jaren gebruik van kunt maken. Je hoeft niet bang te zijn dat na enkele maanden de stoomkoker het begeeft. Iets wat bij de goedkopere winkels niet ongewoon is.

Bekijk hieronder de top 5 beste stoomkoker op dit moment. 

1. Russell Hobbs Cook@Home 19270-56 – Stoomkoker

Meeste verkochte en maar de handigste steamer zoals de Engelse het noemen?  Deze stoomkoker behoudt namelijk de maximale voedingsstoffen en vitamines van alle ingrediënten die u gebruikt. Dankzij de drie stoomschalen met een totale capaciteit van maar liefst 9 liter stoomt u maaltijden voor het hele gezin! Bekijk hier de Dagdealprijs >> 

Voordelen:

 • eenvoudige stoomkoker die gewoon goed werkt
 • neemt niet veel ruimte in
 • Goede prijs/kwaliteitverhouding

2. Philips Avance HD9170/91 – Stoomkoker

Zeer lekkere eten, snel en met alle vitamines en mineralen nog intact? De Philips stoomkoker beschikt over maaltijdprogramma’s verschillend per mand. Stel de juiste kooktijd afzonderlijk in en krijg perfect gegaarde groenten. Zo is je volledige maaltijd tegelijk klaar en koelt de rest niet af! Bekijk hier de Dagdealprijs >> 

Voordelen:

 • Schoonmaken gaat ook heel gemakkelijk
 • Je kunt er gewoon alles snel mee klaarmaken
 • Goede prijs/kwaliteit

3. Braun FS 3000 – Stoomkoker

Handige grote stoomkoker die eenvoudig in het gebruik is? De stoomkoker FS 3000 van Braun zorgt voor de puurste smaken op uw bord! De stoom zorgt ervoor dat de groente hun natuurlijke kleur behouden, maar ook hun vitaminen en smaak dankzij de 2 lekbakken tegen aromavermenging. Bekijk hier de Dagdealprijs >> 

Voordelen:

 • Bakjes zijn zeer stevig en makkelijk te onderhouden
 • Makkelijk in gebruik, makkelijk schoon
 • prijs/kwaliteit verhouding

4. Aigostar Fitfoodie 30CFO – Stoomkoker

Wil je graag kennis maken met een stoomkoker voor een scherpe prijs? Je kunt op drie verschillende niveaus diverse soorten voedsel tegelijk bereiden, zo kun je aan de wensen van meerdere mensen tegelijk voldoen. Vanwege de korte opstarttijd is het mogelijk de maaltijd snel te bereiden. Bekijk hier de Dagdealprijs >> 

Voordelen:

 • Lekker makkelijk diverse dingen tegelijk stomen
 • Komt snel op gang, duurt niet lang (max 20-30 min)
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

5. Aigostar Fitfoodie 30INA – Stoomkoker met geborsteld base van RVS

Wil je graag een RVS stoomkoker die langer meegaat en duurzaam is in gebruik? Kies dan voor deze Fitfoodie maakt dit waar. Voor mensen die waarde hechten aan lichte maaltijden met een laag vetgehalte is dit de perfecte apparaat. Door zijn elegante stijl past hij in elke keuken. Ontworpen met BPA-vrije materialen met een hoge kwaliteit en zonder risico voor de keuken. Bekijk hier de Dagdealprijs >> 

Voordelen:

 • mooie keukenassistent en ook nog voor weinig geld
 • De stoomkoker van fitfoodie wordt snel warm
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

Vond je Dit Artikel Nuttig? Klik en Review!
[Review: 0 Gemiddeld: 0]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.