9 tips voor een gezond ontbijt: praktische en eenvoudige tips!

Ik weet hoe lastig het is om in de ochtend het op te brengen om een ontbijtje klaar te maken. Laat staan een gezond ontbijt. Misschien heb je geen fijne nacht gehad of zit het simpelweg niet in je routine om tijd voor het bereiden van een ontbijt te nemen. Je bent niet alleen. Vrijwel alle vrouwen die ik spreek vinden het lastig om een momentje te nemen waarop ze even alleen met het ontbijt bezig zijn.

Soms is het enige wat je echter nodig hebt een zetje van iemand die daar eerder is geweest. Ik kan je namelijk helpen met het regelen van een gezond ontbijt dat je elke dag weer op tafel kunt zetten. Dat terwijl het je nauwelijks extra energie kost. Benieuwd? Lees dan snel verder.

Tip #1. Een gezond ontbijt is brandstof voor de rest van de dag

Een gezond ontbijt is brandstof voor de rest van de dag

Jezelf ervan overtuigen dat een gezond ontbijt écht nodig is? Een goed ontbijt geeft je brandstof voor de rest van de dag. Als je al zonder ontbijt begint of voor ongezond gaat, begin je je dag niet goed. Daardoor moet je niet verrast zijn als je in de loop van de dag nog meer trek in ongezond eten krijgt.

Tip #2. Voorkom (bijna) alles waar suiker in zit zoals wafels en ontbijtgranen

Voorkom (bijna) alles waar suiker in zit zoals wafels en ontbijtgranen

Er is zoveel ongezonds waarmee je kunt ontbijten dat ik een lange lijst had kunnen maken. Ik maak het je simpel. Alles waar suiker in zit, moet je voor het ontbijt vermijden. Natuurlijk is af en toe een stuk fruit prima. Een banaantje of appel mag er net mee door. Maar wafels of granen van een merk als Kelloggs? Niet doen.

Tip #3. Eet waar mogelijk eiwitrijk, zoals eieren en Griekse yoghurt

Eet waar mogelijk eiwitrijk, zoals eieren en Griekse yoghurt

Wat je juist beter wel aan je ontbijt kunt toevoegen, is eiwitrijk voedsel. Daar zijn genoeg opties voor omdat gezond Nederland steeds vaker voor eiwitrijke ingrediënten kiest. Behalve een eitje, liggen de opties voor de hand. Griekse yoghurt of kleine stukjes kip. Of wat dacht je van een stukje gerookte zalm?

Het overgrote deel van de eiwitrijke ingrediënten is ook nog eens hartstikke goedkoop. Het betekent dus zeker niet dat een gezond ontbijt met veel eiwitten veel geld moet kosten.

Tip #4. Voeg groenten toe, bijvoorbeeld als shake

Voeg groenten toe, bijvoorbeeld als shake

Als je lichaam het in de ochtend kan verwerken, spoor ik je zeker aan om groenten aan je ontbijt toe te voegen. Je begint je dag dan meteen met een groen cadeau waar je lichaam je dankbaar voor zal zijn. Er zijn best wat groenten waar je buik in de ochtend niet van overstuur raakt. Ze geven je de hele dag door energie en zijn nog hartstikke goed voor je ook.

Tip #5. Drink bij je ontbijt water – dit is belangrijk voor je hydratatie en spijsvertering

Drink bij je ontbijt water - dit is belangrijk voor je hydratatie en spijsvertering

Ik denk niet dat het nodig is dat ik het belang van voldoende water nog eens benadruk. Toch doe ik het. Als je lichaam iets vloeibaars nodig heeft, is het wel water.

Door bij je ontbijt al water te drinken, bevochtig je jouw lichaam al meteen. Het is daarnaast zelfs goed voor je spijsvertering zodat je ontbijt op de juiste plek uitkomt.

Tip #6. Sla je ontbijt nooit over

En nee, sla je ontbijt nooit over. Een tip die ik min of meer herhaal. Als jij je ontbijt overslaat, ga je later op de dag juist te veel eten. En daar heeft je lichaam echt geen zin in. Je kunt veel beter over de gehele dag meer eten en je maaltijden verspreiden dan op een paar momenten heel veel eten.

Tip #7. Eet je ontbijt binnen 1 uur nadat je wakker wordt

Wacht nadat je wakker wordt niet te lang met ontbijten. Hoe langer je wacht, hoe meer het ontbijt op een lunch begint te lijken. Je profiteert dan niet meer van de vele voordelen die een ontbijt je te bieden heeft.

Je eet daardoor tijdens de lunch meer. Mijn tip: eet altijd binnen 1 uur nadat je wakker wordt. Dan weet je zeker dat je maximaal van het ontbijt profiteert. Wil je graag meer inspiratie? Bekijk dan onze Koolhydraatarme Chef met 30 dagen aan ontbijtrecepten.

Tip #8. Voeg vezelrijke ingrediënten aan je ontbijt toe zodat je je langer vol voelt

Voel jij je nooit vol na een ontbijt? Dan ben je zeker niet alleen. Een van de meest gehoorde klachten die ik van mijn bezoekers hoor ik dat ze met een gezond ontbijt nooit een vol gevoel hebben. De oplossing is echter heel wat makkelijker dan velen denken.

Tip #9. Vezels.

Door vezelrijke ingrediënten aan je maaltijd toe te voegen zorg je voor een lekker vol gevoel in je maag dat ook weer niet te vol is. Hierdoor krijg je niet meteen honger waardoor je anders naar de ongezonde hap was gegaan. Je kunt onder andere havermout gebruiken om je vezels op niveau te krijgen. Gezonde cruesli zonder suiker kan natuurlijk ook.

Wees creatief – maak een smoothie, gezonde pannenkoeken of muffin in plaats van kant-en-klare ontbijtproducten

Ik hoor wel eens dat het lastig is om een uniek en spannen ontbijt klaar te maken. Ik weet dan altijd meteen dat dit geen mensen zijn die mijn website bezoeken en mijn recepten lezen. Als je mijn ontbijtrecepten kent, weet je dat er ontzettend veel mogelijk is. Een gezond ontbijt kan zowel spannend als uniek zijn. Je moet alleen weten welke ingrediënten je nodig hebt en hoe je het kunt bereiden.

Mijn persoonlijke favorieten gaan van shakes tot gezonde pannenkoeken. Echt ontzettend lekkere ontbijtjes die ook nog eens gezond zijn kun je allemaal vinden in het 30 Dagen Koolhydraatarm programma. Voor mij is het daardoor zoveel leuker geworden om het ontbijt te bereiden. De tafel komt vol doordat iedereen weet wat voor lekker ontbijt er geserveerd wordt. Dat terwijl het gewoon gezond blijft, weinig tijd kost en zelfs betaalbaar in te kopen is.

Geen kant-en-klare ontbijtjes voor mij. Een gezond ontbijt maak je makkelijk en snel met de ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt.

Vond je Dit Artikel Nuttig? Klik en Review!
[Review: 1 Gemiddeld: 1]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.