Afvallen met Maaltijdvervangers: wat is hierover bekend en TOP 5

Afvallen met Maaltijdvervangers? Maaltijdvervangers hebben bij lang niet iedereen een goede naam. Dat komt deels doordat we het raar vinden om onze maaltijden met iets te vervangen. Waarom zouden we? Afvallen? Dat kan toch ook op andere manieren!

Daarnaast zijn er nu eenmaal veel maaltijdvervangers die niet al te goede reclame voor zichzelf hebben gemaakt. Tot een jaar of vijf geleden was de kwaliteit van de gemiddelde maaltijdvervanger namelijk laag. Het is dan ook geen verrassing dat de meeste mensen negatieve associaties bij dit onderwerp hebben. Helemaal in relatie tot afvallen.

Toch lijken maaltijdvervangers steeds vaker mensen hierbij te kunnen helpen. Afvallen is voor veel mensen lastiger geworden doordat we minder tijd hebben en meer verleidingen moeten weerstaan. Behalve dat de kwaliteit van de maaltijdvervanger is toegenomen, past het bij een grote groep ook voor het eerst beter in de behoeftes.

Genoeg reden om eens goed op onderzoek uit te gaan naar de moderne maaltijdvervanger. Wat is hierover bekend en heb je er echt wat aan? Kun je hiermee afvallen of is het klinkklare onzin?

Laten we even aannemen dat je nog nooit van een maaltijdvervanger gehoord hebt. We beginnen dan bij het vertrekpunt dat je nog geen mening hierover hebt doordat je het simpelweg nog nooit in je handen hebt gehad of iets over hebt gehoord.

Wat is een maaltijdvervanger?

Wat is een maaltijdvervanger

Een maaltijdvervanger is een voedingsproduct dat het doel heeft om een maaltijd te vervangen. Als je bijvoorbeeld normaal drie bruine boterhammen met een plak ham ontbijt, kan een maaltijdvervanger deze complete maaltijd vervangen. Dat is net zo het geval voor je lunch of diner.

Veel websites zien de maaltijdvervanger alleen als oplossing voor afvallen. Daar ben ik het niet mee eens. Veel mensen gebruiken maaltijdvervangers om minder tijd kwijt te zijn aan zowel het bereiden als consumeren van eten. Bijvoorbeeld als je snel nog wat binnen wilt krijgen of veel onderweg bent. Reis je veel? Dan kun je prima maaltijdvervangers gebruiken om voldoende binnen te krijgen. Een maaltijdvervanger hoeft dus geen synoniem voor afvallen te zijn.

Het doel van een maaltijdvervanger is je alles te geven wat je uit een normale maaltijd haalt maar dan zonder de ongezonde ingrediënten en stoffen. Denk aan minder suikers, zout, koolhydraten en vet. De ene maaltijdvervanger slaagt hier altijd in en de andere misschien wat minder. Het idee van de maaltijdvervanger blijft hetzelfde.

Een bord vol met aardappelen en een dikke gehaktbal? Een maaltijdvervanger geeft je als vervanging alleen de stoffen die je nodig hebt en wat vulling om je een vol gevoel te krijgen zodat je niet meteen weer honger krijgt. In theorie kun je hierdoor afvallen omdat je aanzienlijk minder koolhydraten eet. Doordat je een calorietekort opbouwt verbrand je meer vet en daardoor kun je afvallen.

In de praktijk zit het meestal allemaal wat lastiger in elkaar. Toch kunnen maaltijdvervangers je met afvallen helpen. Het hangt in dat geval wel van een groot aantal factoren af.

Wat zijn mijn favoriete maaltijdvervangers?

Wat zijn mijn favoriete maaltijdvervangers

Zelf neem ik met enige regelmaat een maaltijdvervanger en het liefste de chocolade of banaan shakes! Dat kan zijn omdat ik een korte periode wat wil afvallen of gewoon omdat er te weinig tijd is een hele maaltijd te bereiden en eten. Vaak is het de het laatste met te weinig tijd in de dag en een volle agenda is dit een uitkomst.

Omdat ik dit al een aantal jaar doe, heb ik behoorlijk wat ervaring met maaltijdvervangers. Ik kan je daarom redelijk goed vertellen welke vervangers, naar mijn mening, een goed alternatief voor je normale maaltijden zijn.

Natuurlijk geldt ook hier dat het niet de bedoeling is dat je opeens alleen nog maar maaltijdvervangers neemt. Een gebalanceerd dieet staat altijd op de eerste plek.

Dit zijn mijn favoriete maaltijdvervangers die je op dit moment kunt kopen:

TOP 5 MAALTIJDVERVANGERS 

Lees van de producten die ik hierboven noem vooral de recensies door. Laat me weten voor welke van deze vervangers je gaat en waarom je een maaltijdvervanger wilt uitproberen. Ik beantwoord je antwoord en eventuele vragen in de reacties onder dit artikel!

1. Body & Fit 14 Day Killerbody – Fatbuner / Detox / Water Out – 1 Doos (14 x 3 Capsules)

Verbaas jezelf en iedereen om je heen met een killerbody? 14 day Killer Body met Complete Burn, Total Detox en Water Flush is een waanzinnige totaalformule. Lees hier vele ervaringen van andere Body & Fit 14 Day Killerbody – Fatbuner / Detox / Water Out – 1 Doos (14 x 3 Capsules) gebruikers >>>

Voordelen:

 • Complete Burn – krachtig all-in-one supplement!
 • 3 producten in 1 Pro formule: 3 capsules per dag
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

2. Cabau Lifestyle – High Protein Meal – Hoogwaardige maaltijdvervanger – Vanille – 12 maaltijden – Gratis shakebeker

Zoek jij de beste shake voor de hele dag? Wat onze High Protein Meal zo uniek maakt is dat het een volwaardige maaltijdvervanger is. Het is samengesteld uit een uitgebreide combinatie van eiwitten, vitamines & mineralen. Lees hier vele ervaringen van andere Cabau Lifestyle – High Protein Meal – Hoogwaardige maaltijdvervanger – Vanille – 12 maaltijden – Gratis shakebeker gebruikers >>>

Voordelen:

 • Vullend en lekker!
 • helpt me tegen zoete trek en qua maaltijdvervanger vult die goed
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

3. Weight Care Milkshake Drinkmaaltijd – Banaan – 436 gram – 16 maaltijden

Wil jij eens een lekkere, gezonde Maaltijdshake proberen? Iedere portie levert slechts 200 calorieën en bevat 1/3 van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vitaminen en mineralen. Ook bevat Weightcare Maaltijdshake veel vezels en anti-oxidanten. Lees hier ervaringen van andere Weight Care Milkshake Drinkmaaltijd – Banaan – 436 gram – 16 maaltijden gebruikers >>>

Voordelen:

 • Smaakvolle en vullende shake
 • Zelfs na 2 uur nog geen hongergevoel
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

4. Weight Care 5 Dagen Slimbox Dieetpakket

Eenvoudig voor 5 dagen dieetpakket proberen? Voor 5 dagen gaat Weight Care jou voorzien van vezelrijke ontbijtjes, lekkere lunchrepen en snacks. En s’avonds kan je lekker aan de slag met onze gezonde recepten. Lees hier vele ervaringen van andere Weight Care 5 Dagen Slimbox Dieetpakket gebruikers >>>

Voordelen:

 • Alles in een makkelijke box
 • Ideaal om te starten met een dieet
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

5. Modifast Bananen Milkshake – Drinkmaaltijd – 8 stuks

Graag weer in balans komen? Gebruik deze handige drinkmaaltijden. Modifast Milkshake banaan is een dagvoedingvervanger met een heerlijke banaan smaak, rijk aan eiwitten en makkelijk te bereiden. Slechts 167 kcal. Lees hier ervaringen van andere Modifast Bananen Milkshake – Drinkmaaltijd – 8 stuks gebruikers >>>

Voordelen:

 • Aanraden van het team van de obesitaskliniek van UZ Leuven
 • Lekker en goed te drinken, smaakvol.
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

Hoe kan je dan met een maaltijdvervanger afvallen?

Afvallen met maaltijdvervangers is zeker mogelijk. Of het alleen aan de maaltijdvervanger ligt? Daar ben ik het niet helemaal over eens. Ik zie ze echt puur als een hulpmiddel om dit makkelijker te maken. Je gebruikt het om makkelijker af te vallen.

Hoe dat kan?

Dat komt doordat je op momenten dat het je niet lukt je reguliere dieet te volgen, een maaltijdvervanger gebruikt om dit soort momenten op te pakken. Het volgende voorbeeld heb ik zelf meegemaakt.

De meeste diëten hebben een streng voedingsschema waar je niet van af mag wijken. Het spreekt voor zich dat hoe vaker je hiervan afwijkt, hoe lager de kans op een bevredigend resultaat wordt. Dit is iets waar ik zelf altijd moeite mee heb gehad: strenge voedingsschema’s. En misschien nog wel meer met de recepten. Sommige gerechten kosten zoveel tijd (en geld) om te bereiden dat het soms interessanter is om van de schema’s af te wijken. Met maaltijdvervangers heb je altijd een hulpmiddel klaarstaan voor de momenten dat een gerecht uit je dieet te veel tijd of geld kost om te bereiden.

Dat komt omdat je alsnog aan de eisen vanuit je dieet kunt voldoen zonder dat je de gerechten uit het voedingsschema hebt gegeten. De meeste maaltijdvervangers zijn van de stoffen voorzien die je minimaal van je dieet moet binnenkrijgen. Daarna heb je vrij spel. Met een maaltijdvervanger zorg je hiervoor en beperk je meteen stoffen die je juist niet in je lichaam wilt krijgen.

Belangrijk om op te merken is dat dit alleen van toepassing is voor jezelf. Als het hele gezin op dieet is, zijn maaltijdvervangers niet de oplossing.

Wel kun je maaltijdvervangers combineren met andere, makkelijke recepten waardoor het opeens toch mini-gerichten worden. En ja, ze kosten dan nog steeds weinig tijd en geld om te bereiden.

TIP: Lees ook ons vorige artikel over L-carnitine voor afvallen? Bekijk hier de Top 5 beste L-carnitine!

Vond je Dit Artikel Nuttig? Klik en Review!
[Review: 0 Gemiddeld: 0]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.