Beste suikervervangers: Zoete smaakje is zo lekker, bekijk Onze Top 5!

Beste suikervervangers? Op zichzelf is suiker niet slecht; het is een snelle brandstof en je lichaam kan die goed gebruiken als je bijvoorbeeld gaat sporten. Maar als je meer suiker eet dan je lichaam nodig heeft, kun je op den duur allerlei negatieve effecten ervaren (zie hieronder).

Het beste kun je suiker dus laten staan, als is dat makkelijker gezegd dan gedaan! Dat zoete smaakje is immers zo lekker en, laten we eerlijk zijn, ook een beetje verslavend. Gelukkig zijn er suikervervangers waarmee je wél die zoete smaak geniet, maar niet de nadelen van suiker ervaart.

Waarom kun je beter kiezen voor suikervervangers?

Waarom kun je beter kiezen voor suikervervangers

Je zou de bovenstaande vraag ook anders kunnen stellen: waarom is suiker slecht voor je? Ten eerste kan suiker je tandglazuur aantasten. De bacteriën in je mond zetten suiker namelijk om in zuur, vergelijkbaar met wat je in sinaasappel- of citroensap vindt. Suiker tast dus je tandglazuur aan en kan daardoor cariës oftewel gaatjes veroorzaken.

Maar er zijn nog meer redenen waarom je beter voor suikervervangers kunt kiezen. Zo beïnvloedt suiker de bloedsuikerspiegel, wat weer je emoties beïnvloedt. Suiker zorgt voor een snelle piek in energie, gevolgd door een flinke dip. Het gevolg? Vermoeidheid of zelfs hoofdpijn.

De fructose in suiker kan daarnaast je darmen overbelasten. Dat kan zich uiten als een opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree. Fructose vind je veel in vruchtensappen, frisdranken, snoep en koek.

Op zichzelf is suiker geen dikmaker, maar als je de energie die het je geeft niet omzet in activiteit, slaat je lichaam die op in de vorm van vet. Veel suiker eten en weinig sporten zorgen daarom op den duur voor overgewicht.

Hoe kies je de beste suikervervanger?

Hoe kies je de beste suikervervanger

Oké, je doet er dus goed aan om minder suiker te eten. Ook als je géén diabetes hebt. Maar betekent dat dat elke suikervervanger goed is? Je voelt hem al aankomen: nee. Sommige suikervervangers hebben zo’n heftige raffinage doorstaan dat ze fermenteren in je darmen.

Vaak gaat het om synthetische stoffen die dus in de fabriek worden gemaakt. Die stoffen worden dus niet door ons lichaam herkend. Dat zorgt voor allerlei nadelige lichamelijke en geestelijke effecten. Zo was er uit een 14-jarig onderzoek onder 66.000 gebleken dat mensen die lightproducten gebruikten zwaarder waren geworden dan mensen die producten gebruikten met suiker.

De beste suikervervanger komt dus uit de natuur: van een boom of plant of gemaakt door beestjes (zoals honing). Door je goed in te lezen en goed de etiketten van de producten te lezen, voorkom je dat je voor geraffineerde, synthetische suikervervangers kiest die uiteindelijk meer kwaad doen dan suiker.

Wat maakt polyolen een gezonde suikervervanger?

Wat maakt polyolen een gezonde suikervervanger

Eén categorie suikervervangers is relatief gezond: de polyolen. Dit zijn suikeralcoholen. En dan hoef je niet bang te zijn dat je hier dronken van wordt. Sterker nog, het heeft niets met alcohol in bijvoorbeeld wijn te maken. Het is simpelweg een benaming voor de scheikundige samenstelling. Polyolen zijn natuur-identieke stoffen en worden gewonnen uit bijvoorbeeld fruit.

Voorbeelden hiervan zijn de xylitol die we in kauwgom tegenkomen, of de maltitol in sommige soorten snoep. Maar ook hierbij moet je goed kijken naar de glycemische index (GI): de mate waarin het je bloedsuikergehalte doet stijgen. Hoe hoger die GI is, des te minder geschikt de polyool is. Dat geldt natuurlijk al helemaal voor mensen die diabetes hebben.

Van de polyolen zijn erythritol en mannitol het gezondst. Ze hebben een GI-waarde van nul, wat betekent dat je bloedsuikerspiegel er totaal geen piek van krijgt. Toch geniet je een lekker zoet smaakje. Ook prettig: er zit geen enkele calorie in. Een goede alternatieve keuze, die de GI nauwelijks beïnvloedt, is de stof sorbitol. Zoek dus naar die drie namen als je een veilige, gezonde suikervervanger zoekt.

1. Sukrin (500g) – Bevat Erythritol – 100% Natuurlijke suikervervanger zonder calorieën

Wil graag een geweldige suikervervanger veilig, voordelig en lekker? Sukrin is een natuurlijk en caloriearm alternatief voor zowel suiker als voor kunstmatige zoetstoffen. Smaakt en ziet eruit als suiker, 100 natuurlijk, geen calorie n, verhoogt de bloedsuikerspiegel niet. Bekijk hier de laagste prijs en vele ervaringen van andere Sukrin (500g) – Bevat Erythritol – 100% Natuurlijke suikervervanger zonder calorieën gebruikers >>>

Voordelen:

 • Goede suikervervanger met ongeveer dezelfde structuur
 • Prima suikervervanger zonder enige bijsmaak
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

2. Sukrin Gold (500g) – Bevat Erythritol – 100% natuurlijk alternatief voor bruine suiker – Smaakt hetzelfde

Zoek jij de beste combinatie van prijs, kwaliteit voor je bruine suiker? De eerste, echt 100% natuurlijke, bruine suiker-vrije zoetstof, met de smaak en textuur van gewone bruine suiker. . Bekijk hier de laagste prijs en vele ervaringen van andere Sukrin Gold (500g) – Bevat Erythritol – 100% natuurlijk alternatief voor bruine suiker – Smaakt hetzelfde gebruikers >>>

Voordelen:

 • Heel lekker van smaak, veelvuldig gebruik
 • goeie smaak en mooie stevige verpakking
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

3. Stevia Kristal – Stazak stevia: 350 gram

Zoek jij een Stevia kristal als natuurlijke suikervervanger? Stevia Kristal blijft bij hoge temperaturen stabiel waardoor deze uitermate geschikt is voor koken en bakken. De stevia in stevia kristal versterkt haar zoetkracht bij het bakken waardoor deze erg zuinig is in gebruik. Bekijk hier de laagste prijs en ervaringen van andere Stevia Kristal – Stazak stevia: 350 gram gebruikers >>>

Voordelen:

 • gedraagt zich precies als suiker
 • Zoet en zonder extra calorieën
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

4. Erythritol | 1kg | suikervervanger | ViVio

Graag op natuurlijke basis suiker en fijn gebruik? Het is één van suikervervangers die van nature voorkomt in gefermenteerde levensmiddelen. In de natuur, is erythritol aanwezig in kleine hoeveelheden in groenten, fruit, paddestoelen, kaas, wijn, bier of soja. Bekijk hier de laagste prijs en vele ervaringen van andereErythritol | 1kg | suikervervanger | ViVio gebruikers >>>

Voordelen:

 • Smaakt als suiker en heeft ook de structuur van suiker
 • Het is wel prijziger maar erg lekker en geen bijsmaak.
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

5. Greensweet Stevia Greensweet Erythritol

Graag een natuurlijke stevia van greensweet die zowel gezond als fijn is in gebruik? Het bevat namelijk geen calorieën, suikers, koolhydraten en vetten en heeft wel een heerlijke zoete smaak. Perfect om verantwoord mee te bakken. Bekijk hier de laagste prijs en ervaringen van andere Greensweet Stevia Greensweet Erythritol gebruikers >>>

Voordelen:

 • De smaak is boven verwachting
 • Geeft een heerlijke smaak en zit keurig verpakt
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

Recept met suikervervangers?

Bekijk hier ons heerlijke recept Koolhydraatarme cake met monchou: de lekkerste romige cake! >>

Vond je Dit Artikel Nuttig? Klik en Review!
[Review: 0 Gemiddeld: 0]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.