Geluk kun je plannen: hoe agenda’s en planners je rust en succes bieden

Heb je soms het gevoel dat je achter de feiten aanloopt? Dat je geleefd wordt en te weinig tijd overhoudt om dingen gedaan te krijgen? Ik weet precies waar je het over hebt. Want naast het runnen van deze website, ben ik freelance marketing-expert. Maar, belangrijker nog, ik ben óók de vader van een wolk van een baby.

Met zoveel hoeden op en zoveel verantwoordelijkheden is het makkelijk om grip op de zaken kwijt te raken. Gelukkig is er een oplossing voor. Eentje die even simpel als doeltreffend is: het gebruiken van planners. Want met behulp van pen en papier kun je wonderen verrichten!

Waarom planners zo goed werken

Waarom planners zo goed werken

Planners zijn hulpmiddelen waarmee je je tijd kunt organiseren en plannen. Agenda’s zijn daar een goed voorbeeld van, maar er zijn ook andere varianten: weekplanners, maandplanners, maaltijdplanners en habit trackers. Stuk voor stuk zijn het boekjes of schriften met pagina’s die op het eerste gezicht allemaal op elkaar lijken: vol met lijntjes waar je zelf op mag schrijven.

Plannen werkt zo enorm goed omdat je hiermee je hoofd leegmaakt en prioriteiten stelt. Doelen die misschien erg ambitieus lijken, worden stukken realistischer wanneer je ze ophakt in kleinere doelen of mijlpalen.

Overzicht creëert rust

Heb jij ook weleens dat je je zó overweldigd voelt door al jouw taken, dat je als het ware verstijft of verlamt? Dat je uiteindelijk helemaal niets gedaan krijgt? Het gebeurde mij soms dat ik het liefst wegkroop onder een dekentje op de bank in een poging om aan de boze wereld te ontsnappen.

Wat natuurlijk veel beter werkt is een overzicht maken van al die verplichtingen, taken en doelen. Soms blijkt het best wel mee te vallen als je ze eenmaal op papier hebt. En ook als blijkt dat je gewoon té veel hooi op je vork hebt, kan het uitschrijven van die verantwoordelijkheden enorm helpen.

Sommige blijven niet zo urgent als ze in je hoofd lijken, of kun je in vijf minuten afstrepen. Met een duidelijk overzicht zorg je voor rust.

Hoe planners je levenskwaliteit verbeteren

Planners bieden dus rust. Maar daarnaast zorgen ze er ook voor dat je focus houdt op wat jij belangrijk vindt. Laat ik een aantal voorbeelden geven.

  • Weekplanners zijn ideaal voor in de keuken. De hele familie ziet dan welke afspraakjes en taken er deze week zijn. Jullie zullen elkaar aan deze plannen herinneren, zodat je de boodschappen of tandartsafspraak niet vergeet.
  • Maandplanners zijn handig voor op de werkplek. Vooral als je thuis werkt of een eigen bedrijf hebt, is het fijn om je maand vooruit te plannen. Reserveer bijvoorbeeld bepaalde dagen voor die ene cursus of voor het werken aan dat langetermijnproject. Hang hem aan de muur zodat jouw taken en doelen als reminders naar jou knipogen.
  • Gezonder eten doe je met een maaltijdplanner. Door bijvoorbeeld één week vooruit te plannen, weet je precies wat je in huis moet hebben en hoef je niet te improviseren. Zo voorkom je dat je je vergrijpt aan ongezonde snacks of maaltijden.
  • Een levensplanner zorgt ervoor dat je je privéleven niet vergeet. Of het nu om relaties, om financiële doelstellingen, spirituele groei of hobby’s gaat, met dit boekwerkje maak je tijd vrij voor wat je belangrijk vindt.
  • Bijzonder zijn de dankbaarheidsdagboeken. Zo’n gratitude journal herinnert je eraan dat het leven mooi is. Door te oefenen in dankbaarheid, trek je meer dingen en mensen aan waar je dankbaar voor zult zijn.

Je bent in goed gezelschap

Het organiseren en plannen van werk en privéleven is een enorm onderschatte strategie. Maar als je wat rondvraagt en graaft, zul je ontdekken dat de meest succesvolle mensen hier heilig in geloven.

Oprah schrijft al vrijwel haar hele leven in dankbaarheidsdagboeken, Elon Musk staat bekend om zijn strakke planning en Marie Kondo heeft het plannen en organiseren doorgetrokken naar huis en interieur. En jij? Waar ben jij binnenkort beroemd om?

Vond je Dit Artikel Nuttig? Klik en Review!
[Review: 1 Gemiddeld: 5]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.