Wat zijn spierversterkers en welke zijn de beste? Tips en Top 5!

Spierversterkers komen bij weinig mensen op als we aan manieren proberen te denken waarmee we de kracht van onze spieren kunnen laten toenemen. Om verschillende redenen, kun je naar een manier om je spier te versterken op zoek zijn. Voor een deel hiervan, bestaan tegenwoordig spierversterkers.

Want wie de spieren meer kracht wilt geven, kan natuurlijk ervoor kiezen om krachttraining te doen of meer te bewegen. Voor onder andere oudere is dit echter lang niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer je als oudere minder goed ter been bent of door corona liever binnen blijft.

Daarom heb ik onderzoek gedaan naar het aanbod spierversterkers. Ik heb onderzocht welke spierversterkers er voor de benen en armen zijn, hoe ze werken en óf ze kunnen werken.

Hieronder leg ik je er alles over uit.

Lees je mee?

Wat zijn spierversterkers?

Spierversterkers zijn er in verschillende soorten. Er zijn natuurlijke spierversterkers, zoals vlees en vis, en niet-natuurlijke spierversterkers. Ieder product bevat elementen waarmee de spieren enigszins te versterken zijn.

De gezondste spierversterkers zijn natuurlijke versterkers.

Natuurlijke spierversterkers

Natuurlijke spierversterkers

Voor jou zijn waarschijnlijk de volgende natuurlijke versterkers al bekend:

 • Biefstuk
 • Diverse soorten vis, o.a. haring
 • Zuivel
 • Spruitjes
 • Ananas
 • Geelwortel

In hoeverre de bovenstaande natuurlijke spierversterkers bijdragen aan sterkere spieren is onbekend. Het wordt wel gezegd dat dit soort natuurlijke spierversterkers kenmerken bevatten van een spierversterkend effect.

Niet-natuurlijke spierversterkers uit voedingssupplementen

Niet-natuurlijke spierversterkers uit voedingssupplementen

De meest gebruikte spierversterkers zijn tegenwoordig vooral als voedingssupplementen verkrijgbaar. Dit zijn legale versterkers waar jij in de gemiddelde vitaminewinkel of Bol.com en ruim aanbod van kunt tegenkomen. In dit geval, hebben we het dan onder andere over de volgende spierversterkers:

 • Creatine
 • Eiwitshakes
 • Vitamines
 • Pre-workout

De bovenstaande spierversterkers dragen allen vooral bij aan het versterken van de spieren in combinatie met een bepaalde inspanning. Zonder dat je jouw spieren weerstand biedt, kun je niet verwachten dat je spieren sterker worden.

Illegale spierversterkers

Illegale spierversterkers

De meest effectieve maar meest omstreden (en waarschijnlijk ongezondste) spierversterkers zijn veelal illegaal. Je kunt hierbij denken aan de welbekende anabolen, steroïden en testosteron verhogende producten.

Mijn advies is om altijd van dit soort ‘medicatie’ vandaan te blijven. Het is met een goede reden verboden anabolen aan te schaffen. De lange termijn effecten voor je gezondheid worden als zeer negatief beoordeeld. Iets waar ik als gezondheidsliefhebber niet achter kan en wil staan.

Welke spierversterkers helpen je echt je spieren te versterken?

Welke spierversterkers helpen je echt je spieren te versterken (1)

Uiteindelijk is het enige wat je nodig hebt een spierversterker waarvan je echt weet dat je jouw spieren kunt versterken. Daarbij is het belangrijk om te beseffen dat je altijd enige vorm van beweging of weerstand moet kunnen leveren. Spieren versterken simpelweg niet (op een gezonde manier) zonder dat je zelf een tegenprestatie levert.

In het geval van de besproken spierversterkers in dit artikel, kom je vrijwel altijd bij de voedingssupplementen uit. Daarbij is het vooral belangrijk extra aandacht aan creatine, pre workout en eiwitshakes te geven.

De rol van creatine en pre workout

Zowel creatine als pre workout worden alleen geadviseerd gebruikt te worden wanneer je daadwerkelijk nog een sportschool kunt bezoeken om krachttraining te doen. Zonder enige fysieke inspanning dragen dit soort producten niet bij aan je gezondheid. Ze kunnen zelfs een negatieve impact uitoefenen.

Mocht het mogelijk zijn krachttraining te doen, dan helpen zowel creatine als pre workout je dit beter te doen en je spieren tot een hoger niveau te testen. Je kunt met beide middelen verder gaan, langer trainen en dus je spieren meer versterken.

De rol van proteïne

De rol van proteïne

De natuurlijke spierversterkers kunnen een belangrijke rol spelen om je spieren te versterken. De concentratie eiwitten in deze natuurlijke spierversterkers is echter te laag om effectief bezig te zijn. Eiwit ofwel proteïne shakes maken dit veel makkelijker voor je doordat je spieren beter aansterken en sneller herstellen.

Hierdoor kun je veel eerder weer met krachttraining verder en zie je jouw spieren in een hoger tempo groeien.

Wat is de beste spierversterker die ik nu kan kopen?

De hierboven besproken spierversterkers zijn als voedingssupplementen verkrijgbaar. Ik adviseer je daarom niet één spierversterker te gebruiken maar te overwegen of zowel een voedingssupplement met eiwit én creatine te kiezen.

Hieronder is een selectie van de top 5 beste spierversterkers van dit moment te vinden. Voor welke ga jij?

1. XXL Nutrition Mega Grow – Post Workout met Creatine – Sinaasappel 1000 gram

Graag een all-in supplement om je spieren te versterken? Mega Grow bevat onder andere: Creatine, L-Glutamine, Taurine, BCAA’s, Koolhydraten, Vitaminen en Mineralen. Bekijk hier de Dagdealprijs >> 

Voordelen:

 • handig formaat en al jaren een topper in het assortiment!
 • Valt niet zwaar op de maag, zelfs na zware trainingen
 • Goede prijs/kwaliteitverhouding

2. XXL Nutrition Whey Isolaat – Proteïne Poeder / Proteïne Shake – Aardbei 1000 gram

Beetje extra hulp nodig bij het aanzetten van spiermassa? Vergeet dan zeker niet de juiste proteïne. De Whey Isolaat van XXL Nutrition heeft de hoogst mogelijke zuiverheid, en hierdoor een hoog eiwitpercentage en een laag lactosegehalte. Bekijk hier de Dagdealprijs >> 

Voordelen:

 • goede smaak lekker snel bezorgd
 • Veel eiwitten erin verwerkt, en uiteraard voor een mooi prijsje
 • Goede prijs/kwaliteit

3. Body & Fit Creatine – CreaPure® – Monohydraat – Best Creatine Worldwide – 500 gram

Graag een combinatie die puur is en geweldige formule voor spiergroei en meer puf tijdens training? De meest zuivere creatine voor vetvrije spiermassa & meer kracht tijdens explosieve krachtinspanningen. Bekijk hier de Dagdealprijs >> 

Voordelen:

 • De meest zuivere creatine met de beste werking
 • Creatine stimuleert spiergroei/vetvrije spiermassa bij explosieve krachtinspanningen
 • prijs/kwaliteit verhouding

4. Olimp supplements CreaPure Creatine Olimp

Zoek jij de stevigste creatine ooit maar ook lekker en zuiver? Creapure™ creatine monohydraat is een zeer fijn poeder dat goed oplosbaar en geheel smaakloos is. Het kan eenvoudig met wat water worden ingenomen of vermengd met bijvoorbeeld een eiwitshake. Bekijk hier de Dagdealprijs >> 

Voordelen:

 • Helpt prestaties te verbeteren bij explosieve krachtinspanningen
 • Stimuleert spiergroei/vetvrije (spiermassa) bij explosieve krachtinspanningen
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

5. Body & Fit Crazy Pre-Workout – 407 gram – Lemon Sensation

Graag ondersteuning voor je beste training ooit met een combinatie van de 6 beste workouts formules? Crazy pre-workout bevat al deze werkzame ingrediënten zodat je het uiterste uit je training haalt! 1 schepje voor de training is al voldoende! Bekijk hier de Dagdealprijs >> 

Voordelen:

 • Je voelt ook onmiddellijk het verschil wanneer je een dag zonder traint
 • werkt snel, lost goed op in water
 • Goed product voor een goede prijs

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.