Hoe intermittent fasting werkt: afvallen door op andere tijdstippen te eten

Intermittent fasting is een eetpatroon waarbij je bewust de tijdstippen verandert waarop je eet. Hoewel de term misschien niet direct vertrouwd klinkt in het Nederlands, is het concept eenvoudig. Wat het is en waarom je ervoor zou moeten kiezen, lees je in deze blogpost. Ook ontdek je een alternatief waarbij je gĂ©Ă©n honger lijdt, maar net zowel –of misschien wel mĂ©Ă©r– afvalt.

Wat is intermittent fasting?

Intermittend fasting is een Engelse term voor ‘intermitterend vasten’. Nu zul je misschien zeggen: “Tja, daar word ik totaal niets wijzer van.” En dan begrijp ik je goed, want het woord intermitterend gebruiken we normaalgesproken niet in de Nederlandse taal.

Maar goed, dit is nu eenmaal de term voor dit dieet. Of, beter gezegd, voor dit eetpatroon. Want daar gaat het om: de tijdstippen veranderen waarop je eet. Hoe je intermittent fasting ook aanpakt, het idee is altijd dat je een langere tijd dan normaal zonder inname van voedsel doorbrengt. Dat kan oplopen tot wel 16 uur zonder voedsel per dag.

Waarom intermittent fasting?

Wil je bijvoorbeeld buikvet verbranden en over enkele maanden een beach body hebben? Dan zou intermittent fasting je daarbij kunnen helpen.

We hoeven niet eens zo lang terug in de tijd te gaan om te belanden in een wereld waarin intermitterend vasten de norm was. Er waren immers geen koelkasten en niet altijd was er onmiddellijk voedsel voorhanden, omdat er moest worden gejaagd of geoogst of geruild. In feite is af en toe vasten dus heel gewoon en zijn we daar genetisch op voorbereid. Het is eigenlijk veel natuurlijker dan altijd 3–4 (of meer) maaltijden per dag te eten. 

Vasten wordt ook vaak om religieuze of spirituele redenen gedaan, zoals in het christendom, het jodendom, het boeddhisme en de islam (met als bekend voorbeeld ramadan). De reden daarvoor is duidelijk: als je lichaam niet constant bezig is met het verteren van voedsel, blijft er meer energie en helderheid over voor denken, mediteren, studeren of bidden.

Hoe intermittent fasting organiseren?

Je kunt intermittent fasting op allerlei manieren aanpakken, waarbij je de dag of de week opsplitst in periodes van eten en periodes van vasten. Tijdens de vastenperiodes eet je helemaal niets, maar mag je wel water drinken. Hier zijn de meest gebruikte methoden:

De 16/8-methode

Ook wel het Leangains-protocol genoemd. Hierbij sla je het ontbijt over en beperk je je dagelijkse eetperiode tot 8 uur, bijvoorbeeld van 13.00 tot 21.00 uur. Daarna vast je 16 uur lang.

Eat-Stop-Eat

Dit houdt in dat je 24 uur vast, Ă©Ă©n of twee keer per week. Bijvoorbeeld door van het avondeten op de ene dag tot het avondeten op de volgende dag niet te eten.

Het 5:2-dieet

Met deze methode consumeer je slechts 500–600 calorieĂ«n op twee niet-opeenvolgende dagen van de week, maar eet je normaal op de andere 5 dagen.

Wel afvallen, maar liever niet vasten?

Ben je, net als zowat iedereen, gewend om drie maaltijden per dag te nuttigen? Ik kan me goed voorstellen dat je niet weet hoe je intermittent fasting vol moet houden. Je krijgt namelijk met een hongergevoel te maken en dat betekent doorbijten. Veel mensen haken al gauw af en dat is jammer, maar wel begrijpelijk. 

Is er dan echt geen manier om af te vallen zónder honger te lijden? Ja, die is er. En de kans is groot dat je er al van gehoord hebt: koolhydraatarm eten. Daarbij neem je zo weinig mogelijk koolhydraten tot je en vervang je die door bijvoorbeeld eiwitten. Mensen behalen hier verbluffende resultaten mee. Waar ze vooral mee worstelen, is wat ze precies moeten eten dat weinig koolhydraten bevat en tegelijkertijd lekker is. Gelukkig bestaan daar oplossingen voor, zoals mijn koolhydraatarme receptenboek. Bij die verzameling recepten gebruik je vooral je oven, zodat je eigenlijk maar minimale tijd in de keuken doorbrengt.

Vond je Dit Artikel Nuttig? Klik en Review!
[Review: 1 Gemiddeld: 5]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.