Verschil tussen koolhydraatarm brood en gewoon brood? Inclusief recept!

In de strijd tegen de kilo’s is de aandacht van diëtisten en consumenten het laatste decennium verschoven. In plaats van vetten zijn koolhydraten nu de grootste vijand van wie afvallen wil. Maar ook om hart- en vaatziekten tegen te gaan is het maar beter om koolhydraten –en dan vooral suikers– links te laten liggen.

En waar de gemiddelde burger geïnteresseerd in is, daar speelt de voedingsindustrie op in met bijpassende producten. In de negentiger jaren moest alles ‘light’ en met minder vet zijn, maar tegenwoordig komen we steeds meer producten tegen die minder zout of minder koolhydraten bevatten. Zelfs voor brood, één van de grootste bronnen van koolhydraten voor Nederlanders, zijn er koollhydraatarme varianten. 

In deze blogpost bekijken we wat het verschil tussen koolhydraatarm brood en gewoon brood is. We beantwoorden de meest gestelde vragen en geven je onze eerlijke mening over dit product inclusief ons eigen recept voor koolhydraatarme broodjes. Waarom? Omdat wij je willen helpen zo fit en gezond mogelijk te zijn. En dat is alleen mogelijk als je volledig en eerlijk geïnformeerd bent. 

Wat zit er in koolhydraatarm brood?

Wat zit er in koolhydraatarm brood

Koolhydraatarm brood is brood met minder koolhydraten dan normaal brood. Om een lager koolhydraatgehalte te bereiken, vervangt de bakker het tarwemeel door sojameel of bonenmeel. Ook bevat het meer margarine of olie, aangevuld met palmvet, lijnzaad of zonnebloempitten.

Koolhydraatarm brood mag pas zo genoemd worden als het koolhydraatgehalte 30 procent of lager is dan in een ‘traditioneel’ brood. Dat is wettelijk bepaald. Gemiddeld zitten er zo’n 15-30 gram aan koolhydraten in een koolhydraatarm brood. 

Wat zit er in gewoon brood?

Gewoon brood is gemaakt van een mengsel van bloem of meel van tarwe, water, gist (of een ander rijsmiddel) en zout. In plaats van tarwe kan de bakker ook voor een andere graansoort kiezen, of er verschillende combineren. Gemiddeld bevat een gewoon brood 40-50 gram koolhydraten per 100 gram. 

Op het moment dat brood volledig is  gemaakt van bloem, waar wit brood mee is gemaakt, moet je weten dat het dan gewoon dezelfde voedingswaarden heeft als een bekende wit tijgerbrood. Dit geeft dezelfde problemen.

Want je lichaam neemt de snelle koolhydraten direct op waardoor je bloedsuikerspiegel een piek rijgt en sneller gaat stijgen, daarbij worden deze snelle koolhydraten sneller omgezet tot daadwerkelijk vet inplaats van energie. [1]

Wil je eens wat anders proberen dan brood? Dan heb ik nog een heerlijk recept voor je namelijk hartige pompoentaart met spekjes. Mega voedzaam en eenvoudig om te maken.

Per 100 Gram voor volkorenbrood en koolhydraatarm brood.

Volkorenbrood
Koolhydraatarm brood
Energie225 kcal230 kcal
Vet2 g6 g
Koolhydraten38 g21 g
Eiwitten11 g17 g
Zout0.9 g0.9 g

Is speltbrood koolhydraatarm?

Onder de gezondheidsbewuste medemens is speltbrood een populaire optie voor het ontbijt en de lunch. Speltbrood zou lichter verteerbaar zijn, maar hier is geen wetenschappelijk bewijs voor gewonden.

Er kleine verschillen in het eiwit- en vezelgehalte, maar qua koolhydraatgehalte zijn tarwebrood en speltbrood vergelijkbaar. In sommige gevallen zitten er zelfs meer koolhydraten in speltbrood dan in normaal brood! Net als gewoon (tarwe)brood is speltbrood verkrijgbaar in een witte, bruine en volkoren variant. [2]

Per 100 Gram voor Zaans spelt half en Liefde & Passie Spelt brood.

Zaans spelt half
Liefde & Passie Spelt
Energie265 kcal295 kcal
Vet3 g9 g
Koolhydraten46 g39 g
Eiwitten11 g12 g
Zout0.91 g

Hoe gezond is koolhydraatarm brood?

Laten we vooropstellen dat een gevarieerd dieet belangrijk is. En als we eerlijk kijken naar het Nederlandse eetpatroon, zijn we niet zo gevarieerd bezig: we eten koolhydraten in de vorm van brood bij zowel het ontbijt als de lunch, en ‘s avonds zetten we onze tanden in aardappelen, pasta of rijst.

Het is dus zeker wenselijk om te minderen met de koolhydraten en het eten van koolhydraatarm brood kan daarbij helpen. 

Val ik af van koolhydraatarm brood?

Val ik af van koolhydraatarm brood

Je zou denken dat koolhydraatarm minder calorieën bevat dan gewoon brood, maar dat is niet waar. De bonen- of sojameel in koolhydraatarm brood mag dan wel minder koolhydraten en meer eiwitten bevatten dan tarwemeel, maar in combinatie met de vetrijke ingrediënten is het resultaat dat koolhydraatarm brood meer calorieën bevat dan normaal brood. 

Als je elk plakje traditioneel brood vervangt door een plakje koolhydraatarm brood, heb je netto meer calorieën te verbranden. Samengevat val je dus niet af van koolhydraatarm brood. 

Waar je werkelijk van afvalt is een combinatie van voldoende lichaamsbeweging en gezond eten. De Schijf van Vijf is hier een goede leidraad voor. In de basis komt het neer op voldoende groente, fruit, bonen en noten eten; vooral water drinken; volkoren granen eten en weinig snoepen. Minder vlees eten is een goed idee. Je kunt er zelfs voor gaan kiezen om vegetarisch en koolhydraatarm eten te combineren.

De term ‘koolhydraatarm brood’ is eigenlijk verboden

Warenwettelijk gezien is het verboden om een brood als ‘koolhydraatarm brood’ te verkopen. Dat komt omdat die term als misleidend kan worden ervaren. Brood bevat namelijk per definitie koolhydraten. Daarom wordt fabrikanten en bakkers aangeraden om een andere term te gebruiken, bijvoorbeeld:

  • brood met minder koolhydraten
  • koolhydraatverlaagd brood
  • brood met een verlaagd koolhydraatgehalte

Koolhydraatarm brood: aanrader of niet?

Koolhydraatarm brood bakken

Aan de ene kant bevat koolhydraatarm brood minder koolhydraten, wat een goed ‘tegengif’ is voor het Nederlandse dieet. Voor de echte broodmonsters onder ons kan dit een goede manier zijn om minder koolhydraten te consumeren. Maar let wel dat je met koolhydraatarm brood meer vet en meer calorieën binnenkrijgt. 

Het zou mooi zijn als je dat kon compenseren door meer groenten en fruit te eten, als tussendoortjes of bij het avondeten. Daarnaast is het belangrijk dat je, vooral als je zittend werkt, veel beweegt. Pak dus vaker de fiets in plaats van de auto, gebruik de trap in plaats van de lift, en sport meer.

Al met al is koolhydraatarm brood oké om te eten, maar zouden we er geen gewoonte van maken. Als het aan ons lag, zouden we koolhydraatarm brood eerder als ‘tussenstop’ gebruiken naar het eindstation: een gevarieerd, plantaardig dieet.

Koolhydraatarm brood bakken: triangel broodjes recept

triangel broodjes recept

Het is je in dit artikel wel duidelijk geworden dat het bekende witbrood of tarwe veel snelle koolhydraten en gluten bevat. Helemaal als je een gluten intolerantie hebt, zul je buikpijn, opgeblazen gevoel en meer vervelende dingen kunnen ervaren. Je kunt je via je huisarts laten testen op een gluten intolerantie. Voor de mensen die graag op hun voeding en gewicht letten is het vaak lastig om echt een goede vervanger  te vinden voor gewoon het gewone supermarkt tarwe brood.

Dit brood kun je helemaal zelf maken en het kan ook nog besparen in de kosten. Omdat de hoofdingrediënten lijnzaad met amandelmeel zijn krijgt het na het bakken een heerlijke grove structuur. Lijnzaad geeft een notige smaak mee aan het brood, vele mensen zijn verassend door de smaak.

Geen afbakbroodjes halen maar zelf maken! Het kan koolhydraatarme triangel broodjes met volle smaak van lijnzaad en amandelmeel!

Als je een liefhebber bent van afbak broodjes dan zou je dit recept echt eens uit moeten proberen. Op basis van lijnzaad en amandelmeel maak je dus zelf een heerlijk triangel broodjes die je ook mag eten als je een koolhydraatarm dieet of voedingspatroon volgt.

Door de toevoeging van de kruiden en kaas heeft het nog een heerlijke smaak en eenvoudig om ook mee te nemen naar je werk!

De voedingswaarden van dit recept voor koolhydraatarm triangel broodjes

Wij weten al dat deze lekker broodjes minder koolhydraten hebben dan dat je in de winkel kunt kopen, maar welke voedingswaarde kun je verwachten als je zelf broodjes gaat bakken? Ik heb het even voor  je op een rijtje gezet. De voedingswaarde van dit recept is berekend per sneetje brood (35 gram):

  • Calorieën: 100
  • Koolhydraten: 1,8
  • Eiwitten: 5,2
  • Vetten: 7,5

Ingrediënten

  • 3 grote eieren
  • 40 gram amandelmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 10 g lijnzaad
  • 35 g grasboter
  • 1 tl oregano, gedroogd
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • 20 g geraspte kaas 45+
  • Bakvorm van een triangel, bij elke supermarkt of blokker te halen

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Pak een hoge pan en smelt hierin de boter en meng alle ingrediënten goed samen.
  3. Als je dit mengsel hebt gemaakt verdeel je het over je bakvormpjes in de triangels. Strooi nu lekker nog wat geraspte kaas erover, Italiaanse kruiden en beetje lijnzaad over je vormpjes.
  4. Bak de koolhydraatarme broodjes in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin. Wel af en toe kijken: want elke oven is weer anders met bakken!

Ik heb een heerlijk weekmenu voor je samengesteld!

Ik ben zelf ook dol op koken! Het bespaart mij dagelijks een hoop tijd en ik kan direct zien wat ik de hele dag kan eten. Daarnaast houd een weekmenu mij lekker fit en heb ik genoeg energie. Download hieronder mijn laatst geschreven weekmenu en geniet van de recepten!
Click here to subscribe

 

Bron:

[1] Marijn ten Bulte, Atkins Nederland Pagina laatst aangepast op 26 juni 2019

[2] Is speltbrood gezonder dan tarwebrood? Voedingscentrum.nl

Vond je Dit Artikel Nuttig? Klik en Review!
[Review: 0 Gemiddeld: 0]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.